Care este cel mai puternic seism ce se poate produce în Vrancea

cutremur
Foto: RAEng_Publications / pixabay.com

Cel mai puternic cutremur ce poate avea loc în zona seismică Vrancea este de 8,1 grade, precizează un document oficial publicat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Un cutremur cu magnitudinea de 8 grade eliberează o energie egală cu cea produsă de 1.200 de bombe nucleare precum cele de la Hiroshima sau cu cea eliberată de explozia a 15 milioane de tone de TNT.

Cele mai mari cutremure din România

În România, cutremurul care a făcut cele mai multe victime (peste 1.500 de morți) a fost cel din 1977, care a avut o magnitudine de 7,5 grade. El a fost al doilea cel mai puternic seism înregistrat în România în secolul XX, după cel din 1940, care a avut 7,7 grade.

Se pare că în zona seismică Vrancea a avut loc un seism și mai puternic, în 1802, care s-ar fi resimțit în aproape toată Europa. Se estimează că acesta a avut între 7,9 grade și 8,2 grade, însă deoarce acesta s-a produs înainte de măsurătorile din epoca modernă, magnitudinea sa nu poate fi decât estimată.

De ce se produc cutremure în Vrancea

Documentul „Concepția Națională de Răspuns Post Seism” a fost publicat în noiembrie 2021.

„Conform Proiectului RO-RISK, cel mai puternic cutremur ce poate avea loc în această zonă poate avea 8,1 Mw (magnitudine – n.r.). Datorită adâncimii mari a cutremurelor, modului de propagare a undelor seismice și influenței efectelor locale, pagubele generate de cutremurele din această sursă nu sunt majore doar în zona epicentrală (în județele Vrancea sau Buzău), ci și la distanțe epicentrale mult mai mari, până la 200-300 km, cu o directivitate NE-SV”, se arată în document.

RO-RISK („Evaluarea riscurilor de dezastre la nivel naţional”) este un proiect finanțat din fonduri europene derulat începând cu martie 2016 de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din cadrul MAI.

Conform documentului, seismicitatea României este dominată de sursa Vrancea, care este situată în punctul de convergență dintre Placa Est-Europeană și Subplăcile Moesică și Intra-Alpină.

Coliziunea acestor plăci a provocat acum câteva zeci de milioane de ani desprinderea unui bloc litosferic care este în prezent scufundat în manta (litosfera este scoarța, învelișul exterior solid al globului pământesc; așadar este vorba despre un bloc din scoarța terestră care s-a scufundat în manta, al doilea strat al Pământului, aflat sub scoarță).

mantaua straturi pământ
Sursa: Nevetsjc / Gikü / Aufbau der erde schematisch.svg / Wikipedia.org

Blocul provine dintr-o veche placă tectonică suficient de rece și rigidă comparativ cu mantaua înconjurătoare, fiind greu de topit, ceea ce face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi intermediare (între 90 și 180 de km de obicei) unde, în mod normal, condițiile de temperatură ar face imposibil acest lucru, se mai precizează în document.

Cutremurele din acest interval de adâncime pot avea magnitudini de peste 7 grade, putând fi resimțite puternic pe 50-60% din teritoriul României, precum și în Republica Moldova, Ucraina și Bulgaria.

Foto: RAEng_Publications / pixabay.com / Nevetsjc / Gikü / Aufbau der erde schematisch.svg / Wikipedia.org

Cea mai mare temperatură din lume

Cea mai mare temperatură din România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.