Studiu. Gripa poate provoca atac cerebral

FOTO: sasint/Pixabay.com
FOTO: sasint/Pixabay.com

Două studii realizate de Universitatea Columbia și făcute publice de Asociația Americană de Cardiologie arată că oamenii care s-au îmbolnăvit de gripă prezintă risc crescut de a face un accident vascular cerebral.

Unul dintre studii a ajuns la concluzia că există o probabilitate cu 40% mai mare să facem un atac cerebral în următoarele 14 zile după ce ne-am îmbolnăvit de gripă.

De asemenea, riscul se menține și la un an distanță. Explicația este că gripa provoacă o inflamare în corp care ne face mai vulnerabili la AVC. Celălalt studiu a ajuns la concluzia că în primele 30 de zile de la contactul cu virusul se pot face rupturi de artere în zona gâtului, care reprezintă principalul factor pentru apariția accidentelor vasculare.

Săptămâna aceasta, Ministerul Sănătății a declarat în România epidemie de gripă. Până acum, din cauza gripei au murit 67 de persoane.

Sezonul gripal 2018-2019 a debutat mai devreme comparativ cu precedentul, motiv pentru care în România se înregistrează până la această dată mult mai multe decese comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În sezonul gripal de anul trecut au murit 125 de persoane.

Gripa debutează în forță, violent. Apare febră puternică, de 39 – 40 de grade, care poate dura de la 3 până la 5 zile. La cei care se îmbolnăvesc pot apărea stări de oboseală puternice, tuse uscată, frisoane, dureri mari de cap, dureri oculare și roșu în gât. Tusea poate rămâne până la două luni.

Medicii mai spun că durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele pot fi însoțite de dureri abdominale și ale oaselor, precum și senzație de usturime a ochilor. De asemenea, cei care se îmbolnăvesc de gripă pot avea stări de greață și de vomă. Ca și în cazul răcelii, nu se dau antibiotice și trebuie să vă prezentați la medic.

FOTO: sasint/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.