Vasilescu, BNR: Banii cash, periculoși când e vorba de răspândirea unei epidemii

Foto: Pixabay

Consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, a transmis că singura „provizie” pe care și-a făcut-o el în contextul temerii că s-ar putea extinde coronavirusul în România a fost să renunțe la folosirea banilor cash.

„O singură provizie am făcut: de card. Pentru că nu mai umblu cu bani în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși, când e vorba de răspândirea unei epidemii”, a declarat Adrian Vasilescu în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Acesta a spus că banii sunt murdari la propriu, iar singurul avantaj al celor din România este că, fiind din plastic, aceștia pot fi spălați.

Consilierul a mai spus și că la Banca Națională există un centru pe unde trece toată masa monetară a României în mod constant.

„Există o mașină imensă, perfecționată, care face următoarele operațiuni – banii care vin seara la Banca Națională trec prin acest ‘purgatoriu’ și acolo se fac următoarele operațiuni: în primul rând, se caută banii falși, le-a găsit mașina (bancnotele – n.r.), le dă la o parte și au un drum sigur, către Poliție; în al doilea rând, bancnotele care se deteriorează, se rup, se scot și ele deoparte; și pe urmă se împart bancnotele pe categorii și intră în depozitele de bani. Dar nu se spală”, a explicat Adrian Vasilescu.

Jurnalistul Claudiu Pândaru, care a vizitat respectiva încăpere, a adăugat că în interior este un miros infernal, „efectiv ca într-o groapă de gunoi”, iar angajații care lucrează acolo sunt bine echipați și protejați, poartă măști de protecție și au un spor de toxicitate.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat în noaptea de duminică spre luni că decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost de a suspenda toate zborurile către Italia și din Italia, pe toate aeroporturile, din 9 martie până pe 23 martie, pentru a preveni o răspândire a coronavirusului în România. De asemenea, se va discuta astăzi posibilitate de a se suspenda cursurile în școli.