Vaccinați versus nevaccinați. Tineri, bătrâni, cu sau fără alte boli: cum arată plămânii pacienților

plămân covid
Foto: Ro Vaccinare (Facebook)

Pe pagina guvernamentală Ro Vaccinare de pe rețeaua de socializare Facebook au fost publicate mai multe imagini de CT pulmonar la persoane infectate cu SARS-CoV-2.

În ceea ce privește gravitatea afectării pulmonare, diferența vaccinați și nevaccinați este izbitoare.

Mai exact, pacientul vaccinat este unul vârstnic ce are și comorbidități, dar el are o afectare pulmonară mai mică decât o pacientă nevaccinată de 30-40 de ani, precum și decât un alt pacient vârstnic, fără comorbidități, dar nevaccinat.

Imaginea 1: Imagine CT la pacient vaccinat, cu formă ușoară de Covid-19, vârstnic, cu comorbidități. 2 zile în spital.

plămân covid
Foto: Ro Vaccinare (Facebook)

Imagine 2: Imagine CT pulmonar, pacient vârstnic, fără comorbidități, nevaccinat. 4 săptămâni în spital, 1 în terapie intensivă.

plămân covid
Foto: Ro Vaccinare (Facebook)

Imagine 3: Imagine CT la femeie în decada 30-40 de ani, nevaccinată, a necesitat ventilație noninvazivă de durată.

plămân covid
Foto: Ro Vaccinare (Facebook)

„Prea mulți pacienți amână însă foarte mult prezentarea la spital și consecințele asupra plămânilor sunt devastatoare, de multe ori, ireversibile! Nu stați acasă cu saturații mici de oxigen! Acești pacienți sunt aproape imposibil de salvat! Câteva analize simple, o radiografie/CT pulmonara si consultul medical ghidează tratamentul și evită sau limitează gravitatea fibrozei pulmonare sau a microtrombozelor cu risc vital! Fără oxigen nu ar fi existat viață pe pământ și supraviețuirea pe planetă se datorează adaptării organismelor la concentrația de oxigen din aerul atmosferic! În hipoxie celulele suferă și mor!”,
transmite medicul ATI Elena Copaciu, medic șef la Clinica Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar de Urgență București.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.