Un vaccin împotriva bolii Lyme ar putea apărea pe piață

FOTO: Meli1670/Pixabay.com
FOTO: Meli1670/Pixabay.com

Un vaccin împotriva bolii Lyme ar putea apărea pe piață. Tratamentul este produs de o echipă de cercetători din Franța. După primele teste pe oameni s-a constatat o eficiență de până la 96% și nu au fost semnalate efecte adverse semnificative.

Va mai fi o etapă a testelor efectuată în toamna aceasta. Cercetătorii cred că primul vaccin împotriva bolii Lyme ar putea apărea în aproximativ 5 ani. Peste 600.000 de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc anual de Lyme, transmisă de căpușe.

Lyme este o afecțiune infecțioasă care se transmite prin mușcătura căpușelor infectate de o bacterie numită Borrelia Burgdorferi. Porivit medicilor, majoritatea persoanelor care sunt mușcate de căpușe nu contactează Lyme. Tot doctorii spun că riscul de a contacta boala crește pe măsură ce trece mai mult timp de la momentul mușcăturii căpușei.

Vaccin împotriva bolii Lyme. Care sunt simptomele afecțiunii

Care sunt primele simptome ale bolii? În primă fază, între 1 și 4 săptămâni ale evoluției bolii Lyme, poate apărea o erupție roșie extinsă, circulă și simptome asemănătoare gripei.

În faza a doua, în cazul în care boala Lyme nu este depistată și tratată de la apariția primelor simptome, infecția poate afecta pielea, articulațiile, sistemul nervos și inima. Pot apărea erupții, dureri, slăbiciune, amorțeală în brațe și picioare, incapacitatea de a folosi mușchii feței, dureri de cap sau leșin, memeorie slabă și capacitate redusă de concentrare. Mai pot apărea episoade scurte de durere, roșeață și tumefiere ale articulațiilor mari, cel mai des la genunchi.

Dacă boala Lyme nu este tratată din timp, în faza cronică începe deteriorarea articulațiilor, nervilor și a creierului. Această ultimă fază poate începe după luni sau chiar ani de la infectare. Medicii pot diagnostica boala prin date fizice, cum ar fi erupția cutanată și alte date istorice ale simptomelor. Se fac teste de sânge speciale la 3-4 săptămâni după mușcătura căpușei.

Până la apariția unui vaccin împotriva bolii Lyme, aceasta se tratează cu antibiotice, mai ales atunci când infecția este diagnosticată și tratată timpuriu.