Un vaccin revoluționar a ajuns și în România: Ne apără de patru tipuri de cancer

Vaccin. Foto: Pixabay

Vaccinul nonavalent Gardasil 9, care protejează împotriva a patru tipuri de cancer, a fost lansat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, în premieră în România.

Vaccinul ajută la protecția organismului în fața infecției cu 7 tipuri de HPV, care duc la dezvoltarea cancerului, printre care leziuni premaligne şi neoplasme care afectează cervixul, vulva, vaginul şi anusul, și a două tipuri implicate în producerea verucilor genitale.

Noul vaccin este un excelent instrument de prevenţie împotriva bolilor provocate de infecţia cu HPV, virusul care provoacă 5% din cele aproape 13 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual în întreaga lume.

Mai mult, HPV este al doilea agent patogen ce cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecţii la nivel global.

„Siguranţa vaccinului este esenţială şi la fel de importantă este şi eficacitatea. Vaccinarea anti HPV este cel mai eficient implementată atunci când ai organizat un program naţional”, a spus Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, în cadrul unei coferințe de presă.

Examenul Babeș Papanicolau ar putea fi înlocuit

„Probabil că o să trecem de la screeningul, aşa-numitul examen Babeş Papanicolau, la detecţia directă a virusului Papiloma la femei. Este mult mai simplu de făcut, mult mai eficient şi mult mai uşor de gestionat. Screeningul şi vaccinarea trebuie asociate întotdeauna. Screeningul poate fi înlocuit conform ultimelor recomandări cu testarea HPV”, a adăugat acesta, citat de Agerpres.

Specialiștii susțin că vaccinarea este utilă începând cu vârsta de 11 ani, atât la fete, cât și la băieți.

În România, în fiecare an, peste 5.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Virusul Papiloma (HPV) este responsabil în totalitate pentru cancerele de col uterin, dar și pentru 88% din totalul cancerelor anale.

Medicii avertizează că infecţia apare precoce, iar 65% dintre fetele care dezvoltă această infecţie cu HPV o fac în jurul vârstei de 16 ani.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.