Un asistent de la un spital din România a sedat intenționat cu diazepam 3 paciente. E cercetat pentru „tentativă de omor”

Spitalul Militar Central
Spitalul Militar Central. Foto: scumc.ro

Un asistent de la Spitalul Militar Central a sedat intenționat cu diazepam 3 paciente, iar una dintre ele a ajuns în stare gravă la ATI. Parchetul a deschis dosar de „tentativă de omor calificat”, relatează „Libertatea” într-o investigație semnată de Mirela Neag și Cătălin Tolontan.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 6 mai 2023, în București, când medicii ATI care au salvat-o pe femeie au avut suspiciunea unui viol. Spitalul a reclamat imediat cazul, care a ajuns la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Un asistent medical, angajat civil al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila (SUMC) din București, a administrat sâmbătă calmante „într-o cantitate mare” unor paciente internate la Secția 1 medicală, potrivit mai multor surse care au discutat cu ziarul Libertatea.

„Asistentul este tânăr, are puțin peste 20 de ani”, a spus un medic din spital.

Una dintre femei a ajuns la secția ATI, cu stop cardiorespirator. Din fericire, femeia a fost salvată. În acel moment, sâmbătă, mai multe cadre medicale au realizat ce se întâmplă și au sesizat conducerea, care la rândul ei a chemat procuratura.

Diazepamul, cunoscut inițial sub numele de valium, este un sedativ, folosit pentru calmarea mușchilor și a creierului. Este folosit, de asemenea, în insomnii sau în stările de anxietate, ca un tratament pe termen scurt.

„A fost intenționat, nu o eroare”, susțin mai multe surse din partea celor care cercetează evenimentul. Secția medicală 1 nu are, în general, pacienți care să aibă nevoie de diazepam, au explicat medicii. Nu se fac operații, nu este secție de ATI și nici nu este secție de psihiatrie.

Asistentul a trecut în fișa de observație a pacientelor administrarea de diazepam și a folosit parafele medicilor, fără ca aceștia să știe. Așa a scos fiolele de diazepam din farmacia spitalului.

„Să administrezi o cantitate atât de mare de diazepam înseamnă practic să le adormi, să nu mai poată reacționa”, a explicat același medic.

Cazul este cercetat acum atât de către procurori, cât și de o comisie a spitalului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.