Tudorel Toader o dă cotită: ”N-am fost, n-am participat, n-am zis da, n-am zis nu!”

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro comisia de la veneția
Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției. FOTO: Gov.ro

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a spus că modificările Codurilor penale făcute în Comisia condusă de Florin Iordache sunt ”opera și compunerea dânșilor”.

Mai mult, ministrul i-a dat speranțe și lui Liviu Dragnea, șeful PSD care a fost condamnat ieri la 3 ani și 6 luni de închisoare: ”Există mulţi care au fost condamnaţi iniţial, apoi au fost achitaţi sau invers”.

Tudorel Toader a declarat, în privința modificărilor Codurilor penale, despre care opoziția spune că au fost făcute ”cu dedicație” pentru anumiți politicieni, că de la Ministerul Justiției ”a plecat proiect de lege pentru punerea de acord a Codului de Procedură Penală cu deciziile CCR. Nimic mai mult, nimic mai puțin”.

”Ulterior, la Parlament, la Comisia Specială, că proiectul nostru a fost modificat, evident, vă vor răspunde dânșii, nu eu. Nici n-am fost, nici n-am participat, n-am zis nici da, nici nu. Este opera și compunerea dânșilor. Eu nu pot să răspund pentru ce și cum au făcut alții”, a mai spus ministrul.

Tudorel Toader: ”Oricare cetăţean beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”

Tudorel Toader a vorbit și despre sentința primită, în prima instanță, de Liviu Dragnea, care a fost găsit vinovat de doi dintre cei trei judecători ai completului pentru instigare la abuz în serviciu.

”Am auzit că doi judecători au făcut majoritate spre condamnare, că unul a făcut opinie separată, că nu au luat în considerare Curtea Constituțională a României, pentru o decizie la care am participat și eu când eram judecător acolo”, a declarat ministrul din cabinetul Vioricăi Dăncilă.

Judecătorii au decis că Liviu Dragnea a insistat pentru angajarea fictivă a două secretare din PSD la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman.

„Nu pot să comentez sentinţa, pentru că am văzut doar ce a văzut toată lumea. Ca să îţi faci o idee despre sentinţă, trebuie să vezi motivarea, să vezi considerentele pe care s-a emis acea sentinţă. Aştept să văd şi eu motivarea, ca să îmi fac o părere. În orice caz, oricare cetăţean beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Există mulţi care au fost condamnaţi iniţial, apoi au fost achitaţi sau invers”, a declarat Tudorel Toader.