Trecem la ora de iarnă în această noapte

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

În noaptea aceasta, 24 spre 25 octombrie, ceasurile se vor da cu o oră înapoi, iar ora 4:00 devine ora 3:00. Teoretic „dormim mai mult”, însă medicii sunt de părere că organismul poate fi perturbat de o anumită rutină. Nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap.

În România a fost introdusă ora de vară în 1932. Din 1943 a fost suspendată această trecere și reintrodusă în 1979. Regula actuală de schimbare a orei în funcție de anotimp este în vigoare în România din anul 1997.

Ideea de a se schimba ora îi aparține politicianului american Benjamin Franklin și a fost pusă în aplicare în 1784. Austro-Ungaria și Imperiul German au fost primele care au implementat această schimbare la nivel național, începând cu 1916.

Ar fi trebuit să fie ultima dată când se schimbă ora, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene, care a și fost votată. Anul acesta ar fi trebuit ca fiecare țară din UE să decidă dacă rămâne definitiv la ora de iarnă sau la ora de vară.

Termenul a fost amânat, iar în 2021 va decide fiecare țară dacă rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă. Mai exact, cei care vor să rămână permanent la ora de vară vor face ultima modificare în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, iar cei care rămân definitiv la ora de iarnă vor schimba ora în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021.

Ora de iarnă are ca scop folosirea cât mai mult timp posibil a luminii Soarelui, economisindu-se resurse desfășurării activităților umane pe lumină slabă. Această soluție de schimbare a orei a fost aleasă, în trecut, în special pentru agricultori și pentru muncitorii din industrie, pentru a avea mai mult timp de lucru pe lumină.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.