Când se schimbă ora de iarnă în 2017

Trecerea la ora de iarnă 2017 se face în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Astfel, ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă zi din an și va avea 25 de ore. Pe 29 octombrie, răsăritul și apusul vor fi cu aproximativ o oră mai devreme decât în ziua anterioară. În plus, va fi mai multă lumină dimineața. Ora de iarnă va fi folosită până la data de 25 martie 2018.

Ce este ora de iarnă

Ora de iarnă, numită și ora oficială standard, este folosită în special în emisfera nordică, și acoperă perioada cuprinsă între lunile octombrie și aprilie.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea cât mai mult timp posibil a luminii Soarelui, economisind astfel energie electrică și alte resurse necesare desfășurării activităților umane pe lumină slabă sau în întuneric.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată, fiind reintrodusă în România în anul 1979.

Ce este ora de vară

Primul care a sugerat introducerea orei de vară a fost inventatorul și politicianul american Benjamin Franklin, în anul 1784.

Austro-Ungaria și Imperiul German au fost primele țări care au implementat la nivel național ora de vară, începând cu data de 30 aprilie 1916.

Trecerea la ora de vară are mai multe avantaje. De exemplu, oamenii beneficiază de mai multă lumină seara, pe care o pot folosi pentru plimbări sau alte activități în aer liber. În plus, lumina naturală este necesară pentru producerea de vitamină D în organism.

Pe de altă parte, există și dezavantaje: oamenii pot uita să își dea ceasurile înainte sau înapoi (deși la ora actuală multe aparate trec automat la ora de iarnă sau la cea de vară) sau pot avea dificultăți de adaptare la noua oră.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.