Ștefania Nistor, primul interviu: „Am considerat întotdeauna că oamenii mă vor privi cu respect”

ștefania nistor

Ștefania Nistor, jandarmerița care a fost bătută de unii protestatari în seara zilei de 10 august, în timpul manifestației anti-Guvern, a oferit un interviu postului de televiziune Antena3.

Ea a povestit că, atunci când era în piață și se deplasa alături de colegii ei, „se exercitau constant violențe” asupra lor și se arunca cu diferite obiecte în ei: „La un moment dat, nu știu din ce motiv, am căzut. Ori m-am împiedicat, ori cineva a intrat în mine, nu știu exact să vă spun pentru că nu-mi amintesc. Știu doar că am căzut, colegul meu a căzut lângă, și din acel moment am început să fim loviți, atât cu pumnii, cât și cu picioarele. Eram loviți cu sete, cu sălbăticie, și în ciuda faptului că îi imploram să nu ne mai lovească, aceștia nu s-au oprit”.

Ștefania Nistor: „M-am temut pentru viața mea”

„Am simțit că… m-am temut pentru viața mea. Am fost plină de vânătăi pe spate, pe mâini, chiar până de curând am avut. Am avut foarte multe hematoame în cap, pe gât, în zona cervicală. Cu ajutorul colegului și cu ajutorul câtorva dintre protestatari am reușit să ajung la colegii mei, pe picioarele mele, dar eram în stare de șoc. Apoi am fost condusă cu ajutorul lor la o ambulanță, și apoi, după câteva momente, la spital. În momentul în care am ajuns la ambulanță nu-mi simțeam picioarele și simțeam o durere imensă în zona cervicală. Datorită acestui lucru medicii de pe ambulanță mi-au pus un guler cervical și apoi am fost transportată la spital”, a continuat ea.

Ștefania Nistor: „Chiar s-ar fi bucurat cineva să am coloana ruptă?”

Ștefania Nistor s-a arătat nemulțumită de faptul că au fost criticați medicii care inițial au bănuit că i-a fost fracturată coloana: „Chiar s-ar fi bucurat cineva să am coloana ruptă? Adică sunt acuzați medicii care inițial au suspectat starea mea de sănătate ca fiind una gravă, iar apoi medicul specialist de la spital, care a spus că din fericire nu este așa și sunt bine… ce era mai bine? Era mai bine să am coloana ruptă?”.

Ea a precizat și că a fost deranajată că presa a relatat că a ieșit fugind din spital: „Referitor la ce s-a scris la ieșirea mea din spital, ce s-ar fi vrut, să ies în scaun cu rotile ca să impresionez? Am considerat să ies la fel cum mă simțeam, mă simțeam bucuroasă că pot să ies, să merg din nou în aer liber, că pot din nou să-mi îmbrățișez familia, rudele, prietenii. Nu înțeleg de ce am fost acuzată așa”.

„Părinții mei au văzut cum am fost lovită”

Ștefania Nistor a explicat că cel mai dureros pentru ea a fost faptul că mama ei a văzut la televizor cum fiica ei era bătută: „În acea seară, ca majoritatea cetățenilor, și părinții mei se uitau la televizor, ba mai mult, știau că sunt de serviciu și, din nefericire, și lucrul care m-a durut cel mai tare, a fost că au văzut când și cum am fost lovită. Pentru mine… acest lucru m-a durut cred că cel mai tare. Am vorbit cu mama mea înainte chiar cu câteva minute să se întâmple ce s-a întâmplat și i-am spus că sunt bine, iar apoi la câteva minute n-a mai fost nevoie să-i spun eu ceva pentru că a văzut, din nefericire, cu proprii ochi. Mama mea are probleme de sănătate și nu am vrut să afle atunci ce s-a întâmplat, credeam că nu știe. Am vrut să evit să o îngrijorez datorită faptului că are probleme de sănătate și am preferat să o sun pe sora mea. Dar ea văzuse deja tot ce se întâmplase și m-a sunat ea”.

Ștefania Nistor: „Am considerat întotdeauna că oamenii mă vor privi cu respect”

Jandarmerița a mai povestit că nu știe când anume i-a fost luată arma: „Exact momentul nu l-am simțit, dar am simțit încă de când eram jos că mă căutau de pistol. Am simțit niște mâini care mă pipăiau în zona șoldului, în zona abdomenului, dar datorită faptului că eram lovită mi-a fost mai mult decât imposibil să îmi duc mâinile sau să încerc să ajung cumva în acea zonă. Asta pentru că din instinct am încercat să îmi protejez capul deoarece nici măcar casca n-o mai aveam atunci. Casca mi-a fost smulsă încă de când eram jos. Nu știu exact când mi-au smuls pistolul. Cert este că, și atunci când cu ajutorul câtorva protestatari am reușit să ne ridicăm, și ne-am dus…sau ne-au dus lângă un gard, atunci din nou am reușit să simt cum iarăși cineva încerca să mă caute în acea zonă, dar nu pot să spun că atunci a fost momentul când mi l-au și luat. Vă dați seama că acel pistol a pus în pericol grav toate persoanele participante, fie că mă refer aici la oamenii în uniformă, fie că mă refer la civili”.

Tânăra a menționat că nu a fost pentru prima dată când a participat la un protest: „În perioada de un an și câteva luni de când sunt angajată în Jandarmeria Română am participat la mai multe evenimente și misiuni. Dar în acea seară erau în jurul meu foarte mulți oameni violenți. Îmi voi îndeplini în continuare sarcinile de serviciu și voi lua la parte la toate evenimentele structurii din care fac parte. Încă de mic copil mi-a plăcut uniforma militară. Am considerat întotdeauna că oamenii mă vor privi cu respect pentru că într-un fel sau altul le port de grijă. Și în ciuda faptului că mi-am imaginat că este o meserie riscantă nu m-am gândit niciodată că voi fi pusă într-o situație atât de gravă. Eu consider că acel atac a fost o ură declanșată împotriva unui om în uniformă și consider că așa ceva este inadmisibil”.

5 minciuni ”lacrimogene” ale Jandarmeriei după incidentele din 10 august

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.