5 minciuni ”lacrimogene” ale Jandarmeriei după incidentele din 10 august

Carmen Dan. Foto: Facebook

De la starea gravă a jandarmeriței agresate în Piața Victoriei până la prezența unui procuror al Parchetului Militar la operațiunile din timpul protestului din 10 august, în acest articol găsiți cele mai importante dezinformări ale structurii militare care se ocupă cu asigurarea, menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice.

Evenimentele petrecute în timpul protestului din 10 august sunt încă învăluite în gaze lacrimogene. Vânătăile participanților pașnici la protest, dar și ale jurnaliștilor și a unor turiști nu s-au vindecat încă. Conducerea Jandarmeriei, în frunte cu ministrul de interne Carmen Dan, nu au însă nimic să își reproșeze.

Parchetul Militar a demarat o anchetă, după ce câteva zeci de protestatari au depus plângere împotriva jandarmilor care i-au atacat, atât în Piața Victoriei, cât și pe străzile lăturalnice, din apropierea sediului Guvernului.

Jandarmeria, anchetată pentru abuz de forță și neglijență în serviciu, ar trebui, însă, cercetată și pentru dezinformare, după ce a răspândit numeroase informații false în ultimele zile. Mai jos găsiți câteva dintre cele mai mari minciuni ale forțelor de ordine:

1. Jandarmerița cu coloana ruptă

Marius Militaru, șeful serviciului de comunicare al Jandarmeriei, a declarat, în conferința de presă susținută alături de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, că jandarmerița ”bătută cu bestialitate a avut ca diagnostic de internare fractură de coloană cervicală”.

”Cea mai dificilă intervenție a fost să explicăm părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viață”, a mai declarat lt. col. Marius Militaru.

La scurt după această declarație, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, infirma ”diagnosticul” pus de jandarmi.

“Nu are o ruptură de coloană cervicală, este bine, s-a ridicat din pat. Așteaptă să meargă la serviciu.Este un hematom pe care ea îl are, nu este o fractură de coloană cervicală, nu e la terapie intensivă”, spunea Sorina Pintea.

Primele explicații în cazul acestei dezinformări au fost oferite luni de Georgian Enache: ”Nu suntem experți, nu suntem medici, dar am citit acest traumatism de coloană vertebrală cervicală. Noi a trebuit să informăm părinții fetei aspra tuturor riscurilor în acea seară”.

2. Jandarmerița salvată de jandarmi

”Am văzut foarte multe titluri care spuneau că jandarmii și-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Cu siguranță vă spun că jandarmii nu își abandonează camarazii”, a declarat Militaru.

”Reprezentanții Brigăzii Speciale s-au dus să-și salveze colegii care erau puși la pământ și loviți cu brutalitate”, a mai spus șeful de comunicare al Jandarmeriei.

Marius Militaru. Foto: Captură Youtube

Imaginile din timpul incidentului arată clar că doi jandarmi, printre care și jandarmerița agresată, au fost lăsați mult în urmă de colegi și că protestatarii pașnici au protejat-o, făcând scut în jurul ei. Mai mult, cei doi jandarmi au fost duși către liniile de jandarmi sub protecția manifestanților pașnici.

În timpul busculadei, jandarmeriției i s-a furat pistolul. Arma nu a fost găsită până la ora publicării acestui articol.

3. Operațiunile au fost supravegheate de un procuror militar

Prim-procurorul Parchetului militar Ionel Corbu a declarat că niciun procuror militar nu a fost în Piaţa Victoriei în timpul intervenţiei jandarmilor de vineri seară, după ce Jandarmeria anunțase încă de sâmbătă că operațiunile au fost făcute sub observația unui reprezentant al Parchetului Militar.

”De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din centrul mobil de comandă”, a afirmat astăzi procurorul Ionel Corbu.

Cu doar câteva minute înainte, ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus următoarea frază:

”Sunt şefii misiunilor operative care au fost acolo în piaţă, este un întreg dispozitiv care s-a ocupat de coordonarea intervenţiei şi, repet, totul sub supravegherea unui procuror militar”.

Jandarmeria a răspuns imediat la declarația procurorilor militari și a emis următorul comunicat:

„În data de 10 august, în Piața Victoriei, pe timpul asigurării și restabilirii ordinii publice a fost prezent domnul locotenent colonel magistrat Pîrlog Bogdan din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Acesta s-a autosesizat cu privire la evenimentele din Piața Victoriei fiind prezent în intervalul orar 17.00-04.00 atât în punctul de comandă înaintat cât și în zona dispozitivelor alaturi de reprezentanții Jandarmeriei, Poliției și autorităților publice centrale și locale”.

4. Protestatarii au aruncat cu fecale și urină

În timpul desfășurării manifestației din Piața Victoriei, Georgian Enache a făcut următoarea declarație:

”Au fost aruncate pungi cu excremente, cu urină. Pietre, bucăți rupte din carosabil, au lovit nu doar jandarmi, ci și persoane prezente la adunarea publică. Colegii mei au folosit spray-urile individuale de protecție”.

Georgian Enache. Foto: Captură Youtube

Jandarmeria nu a prezentat nicio dovadă care să valideze această informație până la ora publicării acestui articol.

5. Ziariștii au fost bătuți legal

„Ziariştii sunt cetăţeni, sunt români ca toţi cei care erau în piaţă. Nu părăseşti zona îţi asumi riscuri”, a declarat duminică seara, la Realitatea TV, Marius Militaru, șeful serviciului de comunicare al Jandarmeriei.

Marius Militaru nu ține cont de Declarația de la Medellin, privind asigurarea siguranței jurnaliștilor și combaterea impunității, potrivit căreia statele membre UNESCO, printre care este și România, se angajează ”să informeze și să pregătească forțele armate și de poliție pentru a respecta și promova siguranța jurnaliștilor în situații de risc și a se asigura că jurnaliștii pot lucra în deplină siguranță pe teritoriul lor”.

Jandarmii au atacat jurnaliști în timp ce aceștia își făceau meseria, printre care mai mulți reprezentanți ai presei centrale, dar și ai instituțiilor media internaționale.

”Și pe noi, cei de la presă, ne-au luat la șuturi, așa fără motiv, doar pentru că ne aflam acolo ca să ne facem meseria. Unul cu care m-am certat pentru că am vrut să fac o faptă bună, adică să ridic un trepied de tv care căzuse pe jos, m-a luat la șuturi și voia să dea cu scutul, dar și cu bastonul în mine, deși îi spuneam ce vreau să fac și îi arătam și legitimația de presă în același timp. Știti ce mi-a spus: Mă piș pe legitimația ta! Menționez că stăteam în zona rezervată presei, acolo unde erau carele TV”, a spus Silviu Matei, fotojurnalist Agerpres.