Sport murdar: Cât de ușor este să te dopezi?

Trei experți în dopaj au vorbit cu BBC despre modalitățile de a trișa în sportul mondial. Răspunsurile lor sunt surprinzătoare.

Michele Verroken a condus organizația anti-doping britanică între 1986 și 2004, supervizând primul program de calitate pentru depistarea sportivilor care iau substanțe interzise.

”Sunt substanțe care cresc timpul de reacție și reflexele, narcotice și analgezice. Există substanțe hormonale, extrase din steroizii sintetici, care ajută la creșterea nivelului de testosteron și chiar numărul de celule roșii din sânge, care atenuează efectele oboselii”, a precizat Michele Verroken.

”Unii atleți își îmbunătățesc o cantitate din propriul sânge cu celule roșii. Sunt atleți care au un partener de antrenament cu aceeași grupă de sânge, astfel că vor putea să folosească și sângele acestuia pentru a se dopa. Procesul de testare a fost diversificat pentru că atleții au descoperit noi metode de a trișa: unii și-au cumpărat penisuri false și au oferit probe false de urină”, a adăugat aceasta.

”Acum, atleții trebuie să precizeze locul unde se află în fiecare zi a anului și să ofere o oră în care sunt disponibili pentru control. E un joc de-a șoarecele și pisica. Am primit mesaje și cărți poștale anonime care spuneau: Pun pariu că nu mă prinzi!”

BBC a vorbit și cu profesorul David Cowan, care a condus Centrul Anti-Doping de la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012.

”Cu tehnologia actuală putem depista imediat atleții dopați. Este nevoie doar de o mostră de încredere, luată la timpul potrivit. Pentru a fi siguri că o persoană se dopează, folosim o tehnică numită cromatografie”, a declarat Cowan.

”Mostra colectată de la atleți este analizată pentru a stabili cât de mult carbon, oxigen sau hidrogen este într-o moleculă, iar de acolo construim o structură completă a substanțelor. Majoritatea substanțelor pot fi identificate, însă putem fi și cu un pas în urma trișorilor. În acest moment, cred că suntem foarte aproape. Companiile farmaceutice informează Agenția Mondială Anti-Doping în legătură cu produsele lor, cu mult timp înainte ca ele să fie folosite de cei care încalcă regulile”, a spus englezul.

”Unii atleți vor continua, însă, să se dopeze, dar noi îi vom prinde în cele din urmă”, a explicat David Cowan.

Victor Conte, care obișnuia să furnizeze hormoni și substanțe interzise mai multor medaliați olimpici, lucrează acum cu autoritățile anti-doping și spune că este încă ușor să te dopezi.

”Când mi-am dat seama că toată lumea se dopează, m-am alăturat mișcării. Am folosit o substanță orală, pe care o țineai sub limbă. Am fost primul cobai. Am luat-o mai multe zile, iar apoi am oferit-o mai multor sportivi – atleți sau jucători de fotbal american. Îmbunătățea recuperarea. Steroizii anabolizanți sunt substanțe pentru refacere. Micile rupturi ale musculaturii, făcute în urma antenamentelor puternice, sunt refăcute de steroizi, astfel că te poți antrena din nou, mult mai repede decât ar fi normal”, a spus Conte.

”Înainte să ofer substanța atletei Kelli White, ea nu coborâse sun 11,19 secunde la 100 de metri. Apoi, a reușit să stabilească un timp de 10,85 secunde. Era o substanță puternică”, a adăugat omul care l-a ”ajutat” pe britanicul Dwain Chambers să devină campion european al ”sutei”.

În cele din urmă, Conte a fost arestat și încarcerat timp de patru luni. Chambers a fost suspendat doi ani.

”Acum, atleții care trișează folosesc testosteron sub formă de gel sau cremă, pe care îl aplică în noaptea premergătoare cursei. Există studii care arată că poți lua oral 40 de miligrame de testosteron și acesta va atinge potențialul maxim în sânge după șase ore. Dacă atleții se dopează noaptea, iar controlorii fac testele dimineața, probele ies negative”, a explicat acesta

”E încă foarte ușor să te dopezi în sport. Sunt tot felul de portițe în regulament pe care atleții le folosesc”, a avertizat Conte.

Recomandările editorilor GreatNews:

eMAG are mari reduceri la frigidere. Cele mai bune oferte
Locuri de muncă pentru români grijulii în străinătate: Bonă în SUA, îngrijitor de persoane în Marea Britanie
Reduceri eMAG. Prețuri cu 50% mai mici la pantofi sport