România are deja 103 cadre medicale infectate cu coronavirus

medic
Foto: tpsdave / pixabay.com

În România au fost infectate deja 103 cadre medicale cu virusul SARS-CoV-2, potrivit datelor raportate de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Dintre acestea, 70 sunt de la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

În total, s-au infectat:

43 de medici (27 de medici din Suceava)
45 de asistenți medicali (30 de asistenți medicali din Suceava)
14 infirmieri (13 infirmieri din Suceava)
1 îngrijitoare

În ultimele două-trei zile au început să iasă la iveală tot mai multe probleme și lipsuri din spitale. Medicii se plâng de faptul că nu au mănuși, măști și nici combinezoane pentru a se proteja de o eventuală infecție.

De asemenea, ei spun că pacienți cu pneumonie nu au fost testați pentru COVID-19 deoarece nu se încadrau în definiția de caz (nu călătoriseră în străinătate și nici nu intraseră în contact cu o persoană izolată sau în carantină). Aceștia au fost confirmați abia la testări realizate după mai multe zile.

În plus, la Spitalul Județean de Urgență Suceava s-a deschis un dosar penal in rem, după ce în presă au apărut informații potrivit cărora directorul medical al unității spitalicești a chemat toate cadrele medicale la spital, inclusiv pe cele infectate cu coronavirus, acestea din urmă fiind puse să stea în aceeași sală cu cadrele medicale neinfectate.

Procurorii investighează acum dacă la Suceava s-a produs o contaminare în masă din cauza deciziilor luate de conducerea instituției.

Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a arătat îngrijorat din cauza numărului mare de cadre medicale infectate în diferite state din lume din cauza lipsei de echipamente de protecție.

„Cadrele medicale își pot face meseria eficient atunci când și-o pot face în siguranță. Chiar dacă facem tot ce trebuie în rest, dacă nu prioritizăm protejarea cadrelor medicale oamenii vor muri deoarece persoana care ar fi putut să le salveze viețile este bolnavă”, a mai spus Tedros.

Foto: tpsdave / pixabay.com