Raportul Laurei Codruța Kovesi: Câți demnitari au fost condamnați definitiv cu ajutorul DNA

FOTO: Captură ProTV
Laura Codruța Kovesi FOTO: Captură ProTV

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, a prezentat raportul de activitate al instituției pe care a condus-o.

Potrivit documentului, 37 de de demnitari au fost condamnaţi definitiv în dosare instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

”În ultimii 5 ani DNA a trimis în judecată 68 demnitari: 14 miniștri și foști miniștri, 39 deputați, 14 senatori și 1 membru al Parlamentului European. Dintre aceștia au fost condamnați definitiv 37, după cum urmează: 9 miniștri și foști miniștri, 21 deputați, 6 senatori și 1 membru al Parlamentului European”, se precizează în raportul Laurei Codruța Kovesi.

DNA, un model în lupta anticorupție din Europa

”În aceeași perioadă de timp valoarea măsurilor asiguratorii institutite de DNA a fost de peste 2 miliarde Euro”, se menționează în document.

De asemenea, Kovesi explică faptul că ”procentul de achitări s-a menținut la 10 la sută, fiind sub media europeană”.

”Direcția Națională Anticorupție a devenit un model în lupta anticorupție pentru mai multe țări din regiune. În Raportul anticorupție al Uniunii Europene publicat în 2014, DNA este prezentată drept unul dintre cele 5 exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene”, se precizează în document.

Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcție ieri de președintele Klaus Iohannis.

Curtea Constituțională a decis, la finalul lunii mai, că președintele Klaus Iohannis trebuie să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

Puteți citi mai multe despre acest subiect mai jos:

Cum va fi ales noul procuror-șef al DNA

Primele declarații ale lui Kovesi, după revocare: „Rămân procuror!”

Klaus Iohannis o revocă pe Kovesi din fruntea DNA