Rafila: România ar putea avea un al 3-lea val al pandemiei de coronavirus

alexandru rafila
Foto: antena3.ro / greatnews.ro

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și totodată președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că țara noastră ar putea trece printr-un al treilea val al pandemiei de coronavirus începând din luna februarie 2021.

„Noi acum ne găsim, ca să fiu și eu în trendul vremurilor, în valul 2, am văzut că sunt țări, ca Japonia, unde apare al treilea val epidemic. Există decalaje între țări, probabil că până la sfârșitul anului să se oprească creșterea, nu știu să vă spun cifre în momentul de față, nu vreau să fac speculații. Este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte, care va duce la scăderea cazurilor, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, să asistăm la o nouă creștere începând cu luna februarie”, a afirmat Rafila la postul de televiziune Digi24.

„Situația nu se rezolva decât, cum spun cele mai optimiste voci, într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin, dacă vom fi în stare să putem să administrăm vaccinul – și aici avem nevoie de dumneavoastră ca parteneri, mă refer la mass-media – să reușim să explicăm oamenilor, să știe ce înseamnă, ce conține el, care sunt riscurile, să le spunem cinstit dacă există astfel de riscuri, care sunt beneficiile, încât oamenii să ia decizii informate. Este lucrul cel mai important, să nu forțăm niciodată lucrurile, oamenii vor căpăta încredere, acoperirea vaccinală va crește și va duce și la rezolvarea problemei de sănătate publică în România”, a mai comentat el.

După un prim val al pandemiei în lunile martie-aprilie, când s-au înregistrat până la 740 de cazuri noi zilnice în Japonia, țara a trecut în lunile iulie-august printr-o nouă creștere a cazurilor, în această perioadă înregistrându-se chiar și 1.500-2.000 de cazuri pe zi.

Ulterior, numărul zilnic de cazuri noi a scăzut în lunile septembrie-octombrie, pe la aproximativ 600-700 de cazuri noi pe zi.

Din luna noiembrie însă, țara pare să fi intrat într-un al treilea val al pandemiei, cu peste 1.500 de cazuri noi pe zi.

pandemia coronavirus japonia
Cele 3 valuri ale pandemiei de coronavirus în Japonia. Sursa: www.worldometers.info