Prognoza lui Isărescu pentru 2016: „Va fi un an tumultuos!”

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu. Foto: bnr.ro

Guvernatorul Băncii Naționale a României a avut un discurs cu ocazia prezentării Raportului privind inflația.

„Anul 2016 va fi unul tumultuos. Piața valutară nu mai e atât de emoțională. Și vă vorbește persoana care urmărește piața valutară în fiecare dimineață. În România avem mai multe prețuri care cresc decât prețuri care scad.

De aceea nu sunt de blamat cei care percep prețuri în creștere, deși inflația e teritoriu negativ. Omul intră în magazin și are propria percepție a prețurilor”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a declarat că în luna ianuarie am avut un excedent de lichiditate masiv, piața valutară s-a echilibrat singură.

„Leul a fost cea mai stabilă monedă din regiune, dar în ultimul trimestru din 2015 s-a depreciat, tendință valabilă și pentru monedele din zonă. Cursul de schimb a punctat în sus în calculul inflației, dar într-o manieră limitată”, a mai adăugat Mugur Isărescu.

Acesta a mai adăugat că economia românească nu va avea dobânzi negative. „Inflația negativă este tranzitorie, temporară și se va reveni la alte cifre chiar din vara acestui an. Al doilea motiv este chiar excesul de lichiditate. Vom avea noi grijă să nu se ajungă la dobânzi negative.

Sperăm ca semnalele noastre și comportamentul băncilor să fie rezonabil. Vom lucra cu toate mecanismele necesare să nu se ajungă la dobânzi negative”, a mai declarat Mugur Isărescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.