Procurorii militari au început audierile în dosarul protestelor din 10 august. Jandarmeria va fi cercetată și pentru neglijență în serviciu

Procurorii militari încep audierile în dosarul protestelor din 10 august. Jandarmeria va fi cercetată și pentru neglijență în serviciu

Procurorii militari au început cercetările in rem pentru abuz în serviciu, purtare abuzivă și neglijență în serviciu în cazul intervenției jandarmilor din timpul protestului de vineri din Piața Victoriei.

Persoanele rănite în timpul intervenției jandarmilor sunt chemate la sediul Parchetului Militar. Până acum, 33 de persoane au solicitat certificate medico-legale și au depus plângeri împotriva jandarmilor. Toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic.

Jandarmeria va fi cercetată și pentru neglijență în serviciu, în cazul celor doi jandarmi care au fost lăsați în urmă de colegii lor. Arma jandarmeriței care a fost agresată de mulțimea furioasă nu a fost încă găsită.

A treia zi de proteste în București și în alte orașe

Procurorii au solicitat documentele din partea Jandarmeriei privind intervenția din Piața Victoriei.

Toți procurorii care sunt în activitate și prezenți la sediul parchetului Militar se implică în această anchetă. Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu. A fost deschis un dosar penal privind felul în care au intervenit jandarmii.

Jandarmeria se apără: ”Violență legitimă din partea statului”

Jandarmeria nu consideră că a greșit în vreun fel în timpul intervenției în forță din 10 august.

“Dacă participanţii la manifestaţii erau de bună-credinţă, nu se mai aflau acolo după somaţii. Legea ne permite să ripostăm. Nu putem permite unor grupuri izolate să atace instituţiile fundamentale ale statului să noi să rămânem impasibili”, au comunicat jandarmii.