A treia zi de proteste în București și în alte orașe din țară

FOTO: Andreea Dogar/GreatNews
Unii români din diaspora au spus că au mers la vot deoarece nu au uitat de mitingul din 10 august 2018. FOTO: Andreea Dogar/GreatNews

În jur de 12.000 de protestatari au fost și duminică în Piața Victoriei. În jurul orei 22:00, cei mai mulți au plecat spre case. Au fost proteste și în alte orașe: Sibiu, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Baia Mare, Bistriţa, Piatra Neamţ, Constanţa, Oradea, Târgu Mureş, Craiova şi Galaţi.

Între timp, doi bărbați care au fost vineri în Piața Victoriei au fost reținuți pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice, iar judecătorii au decis arestarea lor.

Cei doi sunt acuzaţi de agresarea celor doi jandarmi, între care o femeie, care la un moment dat au fost prinşi şi bătuţi de un grup de persoane violente, ei fiind scoşi de mai mulţi manifestanţi paşnici care au făcut scut uman în jurul lor.

Peste 60.000 de oameni au participat și sâmbătă, la proteste împotriva coaliției de guvernare PSD-ALDE, în Piața Victoriei. Mitinguri au fost și în alte mari orașe din țară.

A doua zi de proteste din România a avut ecouri din nou în presa internațională. France24 scrie că protestele populare au continuat, zeci de mii de români au ieșit din nou în stradă să ceară demisia guvernului.

Televiziunea publică din Germania remarcă atmosfera pașnică din Piața Victoriei, după intervenția în forță a jandarmilor cu o zi înainte. Deutsche Welle titrează: „Ce se întâmplă în România nu este democrație”. Articolul de opinie tratează brutalitatea forțelor de ordine pe care o compară cu violențele de la Mineriadă.

Au scris despre a doua zi de proteste din Piața Victoriei și BBC sau The Guardian.

Doi bărbați au fost reținuți, după confruntările violente de vineri seara, de la mitingul diasporei. Cei doi, care au 24, respectiv 30 de ani, ar fi dintre cei care au participat la atacarea celor doi jandarmi. Sunt acuzați de ultraj și de tulburarea liniștii publice, au fost reținuți și vor fi prezentați la Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă.

Poliția Capitalei a anunțat sâmbătă că au fost până acum audiate 19 persoane. Investigațiile sunt făcute de procurorii de la Parchetul Tribunalului București și polițiștii de la Serviciul Omoruri, la sediul Poliției Capitalei.

De asemenea, a început o anchetă și a procurorilor militari în ceea ce privește intervenția în forță a Jandarmeriei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.