PRISPA, casa „made in Romania” care NU are nevoie de gaze şi curent

casa_prispa_1
Casa Prispa. Foto: prispa.org

O echipă de tineri arhitecţi români a prezentat o casă independentă energetic botezată simplu şi inspirat „Casa Prispa”.

Casa, alimentată cu energie solară, oferă o mare importanţă luminii naturale, iar camerele au dimensiuni mai mult decât generoase.

Materialul de bază pentru Casa Prispa este lemnul, iar lutul este soluţia aleasă pentru finisarea pe interior a pereţilor. Un complex sistem fotovoltaic este montat pe acoperişul metalic al casei.

Casa Prispa a avut parte de articole pozitive în presa străină. Gizmag, de pildă, descrie în detaliu proiectul românesc, apreciind cât de bine au lucrat arhitecţii.

„Faţada nordică a fost gândită astfel încât să protejeze clădirea în faţa condiţiilor grele din timpul iernii din România, cu vânturi puternice venind din nord şi căderi masive de zăpadă. Exteriorul sudic prezintă, în schimb, fereste de mari dimensiuni şi uşi glisante care dau într-o terasă. În zidurile dinspre est şi vest au fost montate ferestre speciale, care permit pătrunderea luminii naturale, dar împiedică pătrunderea căldurii, evitând astfel efectul de seră”, scrie autorul articolului.

casa_prispa_2

CASA PRISPA – Încălzire cu panouri infraroşu

Sistemul de încălzire foloseşte panouri radiante infraroşu, instalate în camera de zi, dormitor şi baie. Pentru a proteja casa de temperaturile din timpul verii, au fost instalate, în faţa ferestrelor, obloane de mari dimensiuni.

casa_prispa_3

CASA PRISPA – preţ

Un strat de piatră colorată apare la baza casei. Pe lângă aspect, piatra mai prezintă un avantaj: absoarbe căldura în timpul zilei şi o eliberează noaptea.

casa_prispa_4

Preţul locuinţei ar putea ajunge la circa 70.000 de euro. Casa „Prispa” poate fi ridicată în 30 de zile. Arhitecţii spun că locuinţa poate fi construită şi din module prefabricate, care pot fi transportate cu camionul.

Articolul următor >>>> Proiecte de case mici cu mansardă. Locuinţa ideală, pe un teren de 300-400 mp