Prima vizită externă a președintelui Klaus Iohannis: Va merge în Republica Moldova

Prima vizită externă a preşedintelui Klaus Iohannis va avea loc în Republica Moldova, pe 22-23 ianuarie 2015, a anunțat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Tatiana Niculescu Bran, potrivit mediafax.ro.

Secretarul general al Aparatului preşedintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu omologul său, Nicolae Timofti, dar şi cu viitorul premier, dacă până atunci va fi constituit noul Guvern.

Şeful statului român va avea întrevederi şi cu liderii formaţiunilor politice din Republica Moldova şi va ţine un discurs public la una dintre universităţile din Moldova.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat pe 28 noiembrie într-o vizită privată la Chişinău, împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu şi cu Vasile Blaga, el fiind la acea vreme preşedinte ales, Traian Băsescu aflându-se încă în timpul mandatului în exerciţiu de şef al statului.

„România are o datorie de necontestat faţă de Republica Moldova”

Klaus Iohannis a susţinut, atunci, o conferinţă de presă comună cu preşedintele PLDM, fostul premier Vlad Filat.

”Pe 30 noiembrie, cetăţenii Republicii Moldova au şansa să aleagă un viitor european pentru ţara lor, o schimbare în bine care se va resimţi în viaţa de zi cu zi a fiecăruia. Orice soluţie aleasă pe 30 noiembrie trebuie să fie agreată de o majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova. Este de datoria tuturor liderilor politici angrenaţi în această campanie electorală să nu creeze ciocniri de interese între diferitele comunităţi din interiorul statului şi să se concentreze pe prezentarea unor proiecte care să răspundă nevoilor cetăţenilor Republicii Moldova. Am speranţa că cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro-european, fac apel cu precădere şi la cei cu cetăţenie română”, spunea la acea dată Iohannis.

Iohannis menţiona că ”nu există o altă ţară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi, românii, pentru România, pentru relaţiile externe ale României”.

”România cu siguranţă are o datorie de necontestat faţă de Republica Moldova: constituirea unui spaţiu comun de democraţie, stabilitate şi prosperitate pentru cetăţenii români şi moldoveni. Iar unul dintre obiectivele principale ale politicii externe este susţinerea în cel mai clar mod cu putinţă a parcursului european al Republicii Moldova”, mai spunea Iohannis.

Partidele pro-occidentale au câștigat alegerile în Republica Moldova: Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) și Partidul Liberal (PL) au obținut 55 de mandate parlamentare din cele 101 existente.

Recomandările editorilor GreatNews:

Minune de Crăciun în Moldova: Comuniștii vor în Europa
O nouă fabrică în România
Crăciun ca-n povești: Un pensionar şi-a decorat casa cu 1,5 milioane de luminiţe | VIDEO