Povestea bucătarului de pe stradă care a intrat în ghidul Michelin

Bucătarul unui micuț restaurant stradal din Singapore a primit o stea Michelin (Facebook)
Bucătarul unui micuț restaurant stradal din Singapore a primit o stea Michelin (Facebook)

Ghidul Michelin, care cuprinde cele mai bune restaurante din lume, tocmai a acordat o stea unui stand de pe o stradă din Singapore.

Prestigiosul premiu a fost acordat unui mic restaurant stradal, unde prețul deliciosului pui cu orez pornește de la doi dolari. Este, de departe, cel mai ieftin meniu din întreg ghidul Michelin.

Chan Hon Meng este bucătarul și patronul micuțului restaurant. El a crescut la o fermă în Malaezia și s-a îndrăgostit de mic de gastronomie.

”La 15 ani am încetat să mai merg la școală. Am ajutat la pregătirea mâncării încă de tânăr, astfel încât am dezvoltat un interes și o sensibilitate aparte când vine vorba de mâncare. După ce am părăsit școala, am început să muncesc ca bucătar”, spune Chan.

El a ajuns în Singapore în urmă cu 30 de ani și a învățat cum să gătească pui în sos de soia de la un bucătar din Hong Kong. După ani și ani de muncă, a reușit să învețe suficient de multe încât să își deschidă propriul stand stradal.

Restaurantul său se numește Tăieței în sos de soia Hong Kong și a fost deschis în 2009. De atunci, a devenit faimos în Singapore pentru mâncarea delicioasă pe care o pregătește, cât și pentru prețurile foarte mici pe care le au preparatele.

Dis-de-dimineață, Chang Hon Meng pregătește puii timp de cinci ore, gătește orezul și porcul, înainte ca standul să se deschidă, la ora 10:00. Chan vinde aproximativ 150 de pui pe zi și muncește cel puțin 100 de ore pe săptămână.

Chan poartă o uniformă albă în bucătărie.

”Când am primit invitația să particip la Gala Michelin am crezut că este o glumă. De ce ar veni Michelin la standul meu? Nu am auzit vreodată ca un critic Michelin să fi fost la un restaurant stradal”, spune Chan, care, la 51 de ani, a primit o stea Michelin.

Cu toate că distincția pe care a primit-o este extrem de râvnită în lumea gastronomiei, Chan a anunțat că nu va crește prețurile meniurilor sale.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Aur pentru România! Spadasinele noastre au câștigat titlul olimpic la Rio