Poveste de succes: Cum se poate face agricultură cu fonduri europene în România?

Fonduri europene în agricultură. Foto: Pixabay
Fonduri europene în agricultură. Foto: Pixabay

Fonduri europene. Programele de ajutor financiar pentru agricultură sunt printre puținele care au o rată de absorbție bună în România.

Mihai Ungurenuș are 43 de ani și a pus pe picioare o fermă pomicolă de succes în comuna Corbi, județul Argeș. A investit 300.000 de euro, mai mult de jumătate fiind bani europeni, în opt hectare de teren pe care le-a cultivat cu afin, măr, zmeur și mur.

Fermierul argeșean livrează 90 la sută din producție către două lanțuri de supermarketuri. Mihai Ungurenuș nu vrea să se oprească aici și spune că va accesa și alte fonduri europene.

”Am convins și alți oameni să se apuce de chestia asta. Avem câteva plantații și în comunele vecine”, a declarat, pentru TVR1, Mihai Ungurenuș.

Fonduri europene pentru agricultorii români

Și legumicultorii din Colibași, în Giurgiu, au făcut uz de banii alocați de Uniunea Europeană fermierilor români.

Aproape toată comuna este acoperită cu solarii, peste 450 de hectare, iar trei sferturi din locuitori au accesat fonduri prin programul Tânărul fermier, Submăsura 6.1.

Autorităţile locale au înfiinţat în comună şi o cooperativă agricolă ca oamenii să îşi vândă marfa mai uşor.

Localnicii vor să solicite ajutor financiar și pentru instalații de încălzire a solariilor, pentru a crește și mai mult producția.

România va primi mai multe fonduri europene

Există mai multe programe europene prin care fermierii pot accesa fonduri europene. Prin Submăsura 4.1, de exemplu, cei care dețin ferme de mici dimensiuni pot încasa până la 100.000 de euro.

Tinerii fermieri, sub 40 de ani, pot primi finanțare de cel mult 50.000 de euro pentru orice exploatație agricolă, în timp ce prin Submăsura 6.3, agricultorii pot primi fonduri nerambursabile de până la 15.000 de euro.