România va primi mai multe fonduri europene. Câte miliarde de euro poate obține țara noastră?

Buget UE 2021 fonduri europene Romania
Fonduri europene: România va beneficia de cea mai mare creștere în noul buget al Uniunii Europene. Foto: Pixabay

Noul buget al Uniunii Europene, pentru perioada 2021-2027, prevede fonduri europene destinate României în valoare de 27,203 miliarde euro de la politica de coeziune – o creștere de opt la sută față de precedentul exercițiu financiar.

România va beneficia de cea mai mare creștere a fondurilor europene dintre toate statele membre, în timp ce bugetele alocate unor țări precum Ungaria sau Polonia vor scădea semnificativ.

Cu toate că România a avut cea mai mică rată de absorbție a fondurilor europene, Comisia Europeană a decis să aloce mai mulți bani europeni țării noastre. Chiar și așa, bugetul viitor al Uniunii Europene ar putea fi modificat în defavoarea României, dacă țara noastră nu respectă linia trasată la Bruxelles.

Bugetul UE pentru perioada 2021-2027 este așteptat să crească de la 1.000 de miliarde de euro la 1.100 de miliarde, în ciuda Brexit-ului.

Comisia Europeană a alocat 374 de miliarde de euro pentru finanțarea politicii de coeziune, care reprezintă cea mai consistentă tranșă dintre toate programele Uniunii Europene.

Politica de coeziune clasifică regiunile în trei categorii: regiuni mai puţin dezvoltate, regiuni de tranziţie şi regiuni dezvoltate. PIB-ul pe cap de locuitor rămâne în continuare principalul criteriu de alocare a fondurilor necesare pentru a reduce discrepanţele şi a ajuta regiunile cu venituri şi creştere economică scăzute sa recupereze decalajele.

Noul buget ține cont și de șomajul în rândul tinerilor, nivelul scăzut de educație, cât și de schimbările climatice.

Propunerea pentru noul buget acordă fonduri europene de coeziune mai mari pentru pentru Italia şi alte state membre din sudul continentului afectate de criza economică şi valul de emigranţi. În același timp, Polonia și Ungaria pot pierde aproape un sfert din aceste fonduri.

https://greatnews.ro/cinci-sfaturi-pentru-romanii-care-vor-fonduri-europene/