Plata CASS, eliminată pentru mame și pentru oamenii săraci

plata cass indemnizație
Foto: PublicDomainPictures (pixabay.com)

Guvernul României a eliminat plata CASS (a contribuției pentru sănătate) pentru beneficiarii de indemnizație pentru creșterea copilului și pentru beneficiarii de venit minim garantat. De asemenea, vor fi scutiți și cei care primesc indemnizație pentru concediul de acomodare în urma unei adopții.

Legislația a fost modificată printr-o Ordonanță de urgență.

„Aceste categorii de beneficiari ai drepturilor sociale devin asigurați fără plata contribuției, având acces la serviciile de sănătate prevăzute de Legea nr.95/2006″, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Măsura care elimină plata CASS a fost luată ținând cont de categoria de beneficiari care prezintă vulnerabilitate crescută atât pentru sănătate, dar și economică.

În cazul drepturilor la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, a drepturilor de ajutor social și a celor de concediu de acomodare și indemnizație aferente, stabilite până la data de 31 decembrie 2017 inclusiv, plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se asigură de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, până la 31 martie 2018.

Plata CASS – Ce trebuie să știi

Ordonanța de urgență mai prevede ca sumele reprezentând contribuții de asigurări sociale de sănătate, pentru drepturile aferente perioadei până la 31 decembrie 2017, să nu se mai recupereze.

Până acum, persoanele care primeau indemnizație pentru creșterea copilului, ajutor social sau indemnizație pe perioada concediului de acomodare plăteau și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Cuantumul contribuţiei se calcula prin aplicarea cotei procentuale, prevăzută de lege, la valoarea indemnizaţiei acordate pe perioada concediului pentru creșterea copilului, a indemnizației pe perioada concediului de acomodare, respectiv la cuantumul ajutorului social.

Recent, Ministerul de Finanțe a anunțat că persoanele care lucrează pe drepturi de autor ar putea fi exceptate de la plata asigurărilor sociale, adică a CAS-ului (contribuția pentru pensie). Astfel, drepturile de autor ar putea fi considerate o categorie distinctă de activitățile independente, urmând să fie reglementate diferit.

Mai exact, într-un document al Ministerului de Finanțe se arată că se analizează „posibilitatea exceptării de la plata CAS conform Codului fiscal” a celor plătiți pe drepturi de autor, urmând ca cei care doresc „să se poată asigura facultativ la CNPP” (Casa Națională de Pensii Publice – n.r.).

Documentul nu detaliază exact cui i s-a putea aplica exceptarea de la plata CAS (celor care au și contract de muncă, și contract de drepturi de autor, sau celor plătiți exclusiv din drepturi de autor).

Foto: PublicDomainPictures (pixabay.com)

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.