Cei care lucrează pe drepturi de autor, inclusiv ziariștii, ar putea fi scutiți de contribuția la pensie

jurnalist drepturi de autor
Foto: Neva79 / pixabay.com

Persoanele care lucrează pe drepturi de autor, inclusiv jurnaliștii, ar putea fi exceptate de la plata asigurărilor sociale, adică a CAS-ului (contribuția pentru pensie), rezultă dintr-un document publicat de Ministerul de Finanțe.

Documentul a fost publicat ieri, 1 martie, după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat mai multe schimbări privind declarația 600.

Documentul publicat de Ministerul de Finanțe detaliază care sunt variantele de impozitare a persoanelor ce obțin venituri independente la care lucrează în prezent Guvernul.

În ceea ce privește impozitul pe venit pentru drepturi de autor, în 2017 a funcționat mecanismul reținerii la sursă.

Potrivit documentului, noul mecanism din 2018 ar urma să păstreze reținerea la sursă a impozitului pe venit pentru drepturi de autor. Conform noului Cod fiscal, impozitul pe venit este de 10%.

Drepturi de autor – Ce se întâmplă cu CAS și CASS?

În ceea ce privește CAS și CASS, Ministerul de Finanțe a anunțat că analizează introducerea unui sistem nou din 2018. Astfel, drepturile de autor ar putea fi considerate o categorie distinctă de activitățile independente, urmând să fie reglementate diferit.

Mai mult, Ministerul de Finanțe arată că analizează „posibilitatea exceptării de la plata CAS conform Codului fiscal” a celor plătiți pe drepturi de autor, urmând ca cei care doresc „să se poată asigura facultativ la CNPP” (Casa Națională de Pensii Publice – n.r.).

Documentul nu detaliază exact cui i s-a putea aplica exceptarea de la plata CAS (celor care au și contract de muncă, și contract de drepturi de autor, sau și celor plătiți exclusiv din drepturi de autor).

Și asigurarea de sănătate s-ar putea schimba. Mai exact, pentru CASS Guvernul analizează posibilitatea reintroducerii mecanismului de reținere la sursă (atât pentru drepturile de autor, cât și pentru veniturile din arendă și din asocieri cu persoane juridice).

În documentul menționat, Ministerul de Finanțe arată că, în cazul reintroducerii mecanismului de retinere la sursă pentru CASS (atât pentru DDA-uri, cât si pentru veniturile din arendă și din asocieri cu persoane juridice), avantajul ar fi simplificarea modului de stabilire a CASS pentru contribuabil, care nu mai trebuie sa depună declarații fiscale la ANAF.

drepturi de autor cas pensie
Sursa: Ministerul de Finanțe

În trecut, înainte de criza economică din 2008, a existat o perioadă în care drepturile de autor beneficiau de o impozitare mai relaxată.

În anul 2006, de exemplu, cei care lucrau pe drepturi de autor aveau veniturile brute impozitate cu 10% și nu plăteau CAS (contribuția la pensie).

Însă, odată cu izbucnirea crizei economice, într-o încercare de a face rost de mai mulți bani la buget, Guvernul Emil Boc a introdus obligativitatea plății CAS și pentru cei care până atunci erau plătiți pe drepturi de autor.

Cine lucrează pe drepturi de autor

Potrivit legii, constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma concretă de exprimare şi independent de valoarea şi destinaţia lor, ca de exemplu:

a) scrierile literare şi publicistice, conferinţele, predicile, pledoariile, prelegerile şi orice alte opere scrise sau orale, precum şi programele pentru calculator;

b) operele ştiinţifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicările, studiile, cursurile universitare, manualele şcolare, proiectele şi documentaţiile ştiinţifice;

c) compoziţiile muzicale cu sau fără text;

d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice şi pantomimele;

e) operele cinematografice, precum şi orice alte opere audiovizuale;

f) operele fotografice, precum şi orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;

g) operele de artă plastică, cum ar fi: operele de sculptură, pictură, grafică, gravură, litografie, artă monumentală, scenografie, tapiserie, ceramică, plastica sticlei şi a metalului, precum şi operele de artă aplicată produselor destinate unei utilizări practice;

h) operele de arhitectură, inclusiv planşele, machetele şi lucrările grafice ce formează proiectele de arhitectură;

i) lucrările plastice, hărţile şi desenele din domeniul topografiei, geografiei şi ştiinţei în general.

Operele derivate ce beneficiază de drepturi de autor

Fără a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, şi anume:

a) traducerile, adaptările, adnotările, lucrările documentare, aranjamentele muzicale şi orice alte transformări ale unei opere literare, artistice sau ştiinţifice care reprezintă o muncă intelectuală de creaţie;

b) culegerile de opere literare, artistice sau ştiinţifice, cum ar fi: enciclopediile şi antologiile, colecţiile sau compilaţiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creaţii intelectuale.

Declarația 600. Cele 10 schimbări anunțate de Guvern

Foto: Neva79 / pixabay.com

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.