Organizația Mondială a Sănătății, schimbare radicală vizavi de purtatul măștilor

mască de protecție coronavirus virus
Foto: KELLEPICS / pixabay.com

Dacă până acum Organizația Mondială a Sănătății susținea că nu există suficiente dovezi pentru a recomanda purtarea măștilor de către persoanele sănătoase, OMS și-a schimbat acum opinia și recomandă purtarea măștilor în spațiile publice, relatează BBC.

Acum, OMS îi sfătuiește pe oameni să folosească măști de protecție în spațiul public, acolo unde distanțarea socială nu este posibilă, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.

Organizația a anunțat că noi dovezi arată că măștile de protecție pot fi „o barieră pentru picăturile care transmit virusul”.

Mai multe țări, printre care și România, recomandă sau își obligă cetățenii să poarte măști de protecție în anumite spații. În România, masca este obligatorie în spațiile publice închise (în magazine, la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun).

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat vineri, 5 iunie, că „în lumina noilor dovezi”, OMS „sfătuiește guvernele să încurajeze publicul să poarte măști acolo unde există o transmitere extinsă a virusului, iar distanțarea socială nu este posibilă, ca de exemplu în mijloacele de transport în comun, în magazine sau în alte spații închise și aglomerate”.

Maria Van Kerkhove, expert tehnic OMS în privința COVID-19, a declarat pentru agenția de presă Reuters că oamenii ar trebui să poarte măști de protecție care au cel puțin 3 straturi.

Până la această oră, la nivel global s-au înregistrat 7,1 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar peste 406.000 de oameni au murit din cauza COVID-19.

Până astăzi, 8 iunie, pe teritoriul României au fost confirmate 20.604 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 14.826 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1.334 de persoane diagnosticate cu această boală au murit.

La ATI, în acest moment, sunt internați 146 de pacienți. Până la această dată, la nivel național au fost prelucrate 506.115 teste.

Foto: KELLEPICS / pixabay.com