O femeie din România a murit după ce a născut acasă, cu o moașă găsită pe internet

FOTO: SMURD Podu Iloaiei/Facebook
FOTO: SMURD Podu Iloaiei/Facebook

O femeie din Piatra Neamț a murit după ce a născut acasă, cu o moașă găsită online. Nașterile acasă sunt interzise în România, iar Poliția a deschis un dosar pentru ucidere din culpă, relatează „Libertatea”.

Luni, 15 mai 2023, o femeie de 42 de ani a murit la Spitalul Județean de Urgențe din Piatra Neamț, după ce medicii s-au luptat două zile să-i salveze viața.

Ea născuse sâmbătă, 13 mai, în mod natural, acasă, însă a suferit un șoc hemoragic și a ajuns în comă la spital.

„Femeia suferea de trombofilie și înțeleg că și de scleroză multiplă, o afecțiune pe care o ținea ascunsă față de medici. Toți specialiștii au sfătuit-o să nască prin cezariană, la spitalul județean, dar aceasta a găsit o moașă pe Internet care s-a angajat să o asiste să nască la domiciliu. În România nu este legalizată această activitate de naștere la domiciliu, indiferent că este asigurată de medic sau de moașă”, a declarat pentru „Libertatea” Mircea Onofriescu, președintele Societății Române de Medicină Reproductivă.

După ce pacienta a născut acasă, ea a sângerat abundent. Ambulanța a fost chemată târziu, iar femeia a intrat în stop cardiorespirator. A ajuns la spital în comă, intubată, și în ciuda eforturilor medicilor a decedat.

Inspectoratul Județean de Poliție din Neamț a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Mircea Onofriescu a mai declarat că există mai multe țări în Europa unde nașterile la domiciliu sunt autorizate, dar ele sunt efectuate de către moaște autorizate, după ce unitatea medicală și ambulanța sunt anunțate să fie pregătite pentru o urgență.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.