Nu pleca la drum lung cu mașina fără să verifici aceste 5 lucruri importante

Conform statisticilor, 70% dintre români preferă să meargă în concediu cu mașina, în loc de avion, în destinații apropiate de România, precum Grecia și Turcia, dar și în țări mai îndepărtate cum sunt Franța, Italia etc. Dacă faci parte dintre cei care preferă confortul propriului automobil, pe lângă organizarea planurilor de vacanță și bifarea de pe listă a lucrurilor pe care trebuie să le iei în portbagaj, e foarte important să verifici și dacă mașina ta e pregătită pentru numărul mare de kilometri pe care îi vei parcurge. Iată la ce trebuie să fii atent:

 

  • Nivelul lichidelor

 

Înainte de orice drum lung, mai ales pe timp de vară, este necesar să verifici dacă ai suficient lichid în sistemul de răcire al motorului. La temperaturi ridicate, motorul devine suprasolicitat, așa că există riscul de supraîncălzire.  

Pe lângă lichidul de răcire, verifică nivelul lichidului de frână, al lichidului de spălare parbriz (asigură-te și că ștergătoarele funcționează optim) și nu în ultimul rând, nivelul uleiului de motor. Poți face aceste verificări și singur, dar e de preferat să mergi la un service înainte de a pleca la drum pentru a vedea dacă nu e nevoie și de schimbarea uleiului și a filtrelor.

Păstrarea nivelului acestor lichide la cotele recomandate de producător este foarte importantă pentru siguranța deplasării. De asemenea, nu folosi orice produse ci completează numai cu lichide compatibile cu specificațiile mașinii.

 

  • Presiunea în roți

 

Înainte de a porni la drum treci pe la o vulcanizare, service, benzinărie etc. și verifică  dacă presiunea în pneuri este cea normală, expusă de obicei în cartea tehnică a mașinii. Este important să respecți valoarea recomandată de producător pentru că determinarea presiunii corecte ține cont de mulți factori precum capacitatea de încărcare sau indicii de viteză.

Există două valori recomandate ale presiunii, scrie cars.ro. Mai întâi, valoarea pentru cazul în care mașina este încărcată la greutate maximă sau pentru autostradă și o a doua valoare pentru călătoriile cu încărcare la greutate normală.

Cauciucurile umflate prea mult pot duce la o explozie, mai ales la temperaturi ridicate dar și cauciucurile prea puțin umflate sunt periculoase, deoarece pot pierde presiune, mai ales când mașina stă mai mult timp parcată.

  1.   Sistemul de climatizare

Mai ales vara, când aerul condiționat este indispensabil la drum lung, e bine să faci o verificare a sistemului de climatizare din mașină și chiar o curățare a sa. În filtrele de aer se pot aduna bacterii care sunt nocive pentru sănătate și care pot duce chiar la probleme respiratorii sau agravarea unor probleme deja existente.

De asemenea, e de preferat ca în mașină aerul condiționat să nu fie pornit la maximum și să se ajungă treptat la o temperatură optimă, nu foarte scăzută, pentru evitarea apariției migrenelor sau a răcelilor.

  1.  Starea luminilor

Nu pleca la drum fără să te asiguri că toate farurile, stopurile mașinii etc. funcționează așa cum trebuie. În primul rând, pentru că nu este sigur să circuli fără să ai toate luminile funcționale și apoi, pentru că amenzile pentru ignorarea acestei probleme sunt foarte mari.

Este recomandat chiar să iei la tine becuri de rezervă, în caz că se întâmplă să rămâi fără lumini pe drum sau odată ajuns la destinație. Documentează-te și alege cel mai potrivit tip de becuri pentru o vizibilitate cât mai bună.

Cu aceasta ocazie verifică și bateria mașinii, dacă e veche și există șanse să te lase pe drum, ar fi mai bine să o schimbi înainte de plecare.  

  1.  Poziția scaunului și a oglinzilor

În momentul în care te așezi la volan verifică dacă ai vizibilitate maximă în toate oglinzile, așază-ți scaunul în cea mai confortabilă poziție și pune-ți centura. O poziție de condus comodă și sigură  te va ajuta să te simți confortabil pentru mai multe ore pe drum fără să fii nevoit să faci opriri dese.

Pe de cealaltă parte, dacă te simți obosit și nu poți opri imediat să te odihnești este de preferat să-ți ajustezi scaunul într-o poziție mai puțin comodă, pentru a nu adormi la volan.

Pe lângă lucrurile de mai sus, ai grijă să păstrezi la îndemână tot ce-ți trebuie pentru drum, pentru a nu fi nevoit să umbli în portbagaj de fiecare dată când ai nevoie de ceva. Și în primul rând nu uita să te odihnești suficient înainte de călătorie și să optezi pentru haine comode. Statisticile arată că aproximativ 10% din accidente au ca principală cauză oboseala la volan, scrie playtech.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.