Noul prim-ministru al României. Numele anunțat de Dragnea

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

11:27. Liviu Dragnea a declarat că „deocamdată”, din cauza condamnării, nu poate fi propunerea pentru noul prim-ministru al României. Sevil Shhaideh este numele anunțat de Liviu Dragnea.

Sevil Shhaideh, propunerea pentru noul prim-ministru al României, a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa, iar din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost secretar de stat în acest minister.

Ulterior, din 2015, ea a devenit Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în Guvernul Victor Ponta, după ce Liviu Dragnea a aflat că este urmărit penal. Ea este membru PSD din iulie 2015, a anunțat Liviu Dragnea.

Sevil Shhaideh, propunerea pentru noul prim-ministru al României, are 52 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică.

Liviu Dragnea a mai anunțat în conferința de presă că el a venit cu o singură propunere de premier și că nu va propune un alt nume.

11:20. La finalul mini-conferinței de presă care a avut loc după consultările cu președintele Klaus Iohannis, președintele PSD, Liviu Dragnea, a ridicat tonul după ce unul dintre jurnaliști a întrebat de ce nu a desemnat o persoană „care nu este etnic român, deși în campanie l-ați criticat repetat pe premierul Cioloș că nu poartă numele Julien și i-ați reproșat că ne conduc străinii?”.

Dragnea s-a arătat deranjat: „Dumneavoastră considerați că nu este cetățean român? Shhaideh este un cetățean român care are toate drepturile!”.

11:05. Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și liderii PSD și ALDE au început. Discuțiile ar putea dura în jur de o oră și imediat va fi o conferință de presă în care Liviu Dragnea va anunța cine este propunerea PSD pentru noul prim-ministru al României.

Sevil Shhaideh
Sevil Shhaideh. Foto: ziuaconstanta.ro

11:02. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că va semna un protocol de colaborare parlamentară cu PSD și ALDE după ce va fi anunțat propunere pentru noul prim-ministru al României. „Pentru noi este important ca, întărind Parlamentul, aducând înapoi în parlament deciziile politice, să putem să realizăm cât mai multe promisiuni electorale”, a explicat Kelemen Hunor dupa ședinta grupului parlamentar UDMR.


Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că propunerea pentru noul prim-ministru al României o va face direct președintelui Klaus Iohannis și o va anunța după consultările de la Cotroceni, care au loc astăzi.

După o foarte scurtă ședință a Comitetului Executiv Național al PSD, care a avut loc astăzi dimineață, Dragnea a mai spus că noul prim ministru va fi „categoric” membru PSD.

„Am avut o şedinţa scurtă a Comitetului Executiv Naţional al PSD, am primit mandat de la colegii mei să fac o propunere preşedintelui României pentru un candidat de prim-ministru din partea PSD susţinut şi de ALDE, întreagă coaliţie de guvernare.

Propunere pe care o voi face direct preşedintelui României şi pe care o voi anunţă la conferinţă de presă de după consultări”, a spus Dragnea la finalul şedinţei care a durat puţin peste 10 minute.

Tot în ceea ce privește propunerea pentru noul prim-ministru al României, Liviu Dragnea și reprezentanții ai 20 de organizații PSD din țară care au avut scoruri foarte bune la alegeri ar fi avut o întâlnire aseară. Însă, nici aici nu a fost dezvăluit propunerea pentru noul prim-ministru al României din partea PSD.

Noul prim-ministru al României. Ce spune Constituția?

Constituția spune că președintele desemnează un candidat la funcția de prim-ministru al României după ce se consultă cu partidele politice care au intrat în Parlament.

Consultările încep astăzi, miercuri, iar PSD este programat primul, de la ora 11:00. Tot astăzi vor mai fi consultări pentru desemnarea primului-ministru al României și cu PNL, USR și UDMR.

Celelalte două partide parlamentare, ALDE și PMP, precum și reprezentanții minorităților, au fost fost programate la consultări pentru mâine. Însă ALDE, care a semnat un protocol de colaborare și de participare la guvernare cu PSD, a anunțat ca va participa la consultările pentru desemnarea noului prim-ministru al României alături de social-democrați.

Noul prim-ministru al României. Ce nume au mai fost vehiculate

Zilele acestea au fost vehiculate și alte nume pe care PSD le-ar putea propune pentru funcția de noul prim-ministru al României. O variantă ar putea fi Vasile Dâncu. De asemenea, s-a vorbit despre Florin Georgescu, viceguvernator BNR.

„Vom merge foarte cinstit (n.r. la consultările cu președintele Klaus Iohannis) cu o propunere care să poată fi acceptată și care, din punct de vedere matematic și politic să nu poată să fie refuzată”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, într-o conferință de presă care a avut loc săptămâna trecută.

Săptămâna trecută au fost vehiculate mai multe nume care ar putea fi noul prim-ministru al României. Unul dintre nume a fost cel al lui Mihai Fifor, președintele Consiliului Național PSD, un apropiat al lui Liviu Dragnea. De asemenea, s-a mai vorbit și de fostul ministru al Comunicațiilor, Sorin Grindeanu, din Guvernul Ponta. Și despre fostul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica, se spune că ar putea prelua funcția de prim-ministru.