Mure gigant. Ideea de afacere a unui român care a făcut bani afară și i-a investit în țară

mure gigant
Foto: craiovaforum.ro

O familie din Craiova a pus pe picioare o plantație cu mure gigant. Terenul cultivat se află chiar într-un cartier din oraș, relatează publicația locală craiovaforum.ro.

În vârstă de 39 de ani, Petrișor Calangiu s-a gândit prima dată la o plantație de muri acum câțiva ani, pe când se afla la muncă în Italia. „Eram în Italia, la muncă, și am văzut un reportaj la televizor. Era iarnă și imediat în februarie mă aflam acasă pregătit să cumpăr butași și să îi plantez”, a povestit bărbatul pentru sursa citată.

În februarie 2016 a cumpărat butași de mur fără spini cu certificat fitosanitar: „Primii bani investiți au fost 3.500 de lei, strânși la muncă în Italia, în agricultură. Am cumpărat 550 de butași. Aveam nevoie de 2.000 de plante să pot acoperi cei 5.000 de metri pătrați de teren pe care nu îl foloseam de ani buni, terenul fiind chiar în orașul Craiova, în Valea Fetii, unde de altfel și locuiesc împreună cu soția și fiul în vârstă de 8 ani. A urmat un întreg lanț de cheltuieli legate între ele, acestea privind: un sistem de susținere, un sistem de irigare, arsenal de unelte, ultima investiție fiind plasa de protecție vânt și ploi puternice de unică folosință”.

Mure gigant pe 5.000 de metri pătrați

Petrișor Calangiu a ajuns în prezent să aibă 5.000 de metri pătrați de plantație de mur fără spini din soiul Thornfree cu un număr de 2.000 de plante care produc mure gigant. Un astfel de fruct are, în medie, 20 de grame.

În total, doljeanul a investit aproximativ 25.000 de lei în trei ani.

Plantația are 3 ani, iar 2018 este al doilea an când familia recoltează mure gigant. În acest sezon, Petrișor Calangiu estimează că vor culege 5.000 de kilograme de mure gigant în 40-50 de zile, cât ține tot sezonul de cules.

Fructele sunt vândute către magazinele de cartier. Un kilogram de mure gigant costă între 7 și 9 lei, iar cei care vor să vină și să le culeagă trebuie să plătească numai 4,5 lei / kilogram.

„La anul, așa cum am eu grijă de ele, sunt convins că pot aduna 8.000 de kilograme de mure în 50 de zile din 2.000 de plante”, a mai declarat Petrișor Calangiu pentru sursa citată.

Vinul din mure, afacerea de succes lansată de o familie din România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.