Mircea Diaconu, după ce Viorica Vodă a spus că a fost hărțuită: „Se numeşte bârfă de culise, amantlâc”

Mircea Diaconu FOTO: Javicisro/Wikimedia Commons
Mircea Diaconu FOTO: Javicisro/Wikimedia Commons

Mircea Diaconu a spus că partenera sa din „Filantropica”, Viorica Vodă, care a povestit la Premiile Gopo că a fost hărțuită sexual, că s-a lăsat inspirată de moda de la Hollywood.

„Vorbim de hărţuire din clipa în care la Hollywwod a fost un succes mondial. Totul a plecat de acolo. Eu ştiam că asta se numeşte bârfă de culise, amantlâc, inclus fenomenului teatral. S-au scris cărţi despre primadone care făceau carieră în felul acesta. (….)

Eu, intrând în profesie acum vreo 50 şi ceva de ani, am perceput acest lucru ca fiind ceva de cabină.(…) La americani, când s-a început cu povestea cu #Metoo ăla, a devenit hărţuire. Altfel este o formă de amantlâc, inclusă profesiei.

Acum, nu ştiu foarte exact, pentru că sunt cazuri şi cazuri… În tot ce am văzut de-a lungul a zeci de ani au fost cariere care s-au bazat pe genul ăsta, dar au fost şi de-o parte şi de cealaltă. Ori hărţuirea, aşa cum vine ea ca produs Hollywood, este făcută de regizor, de producători, de directori, cei care contează nu de actori. Actorii nu contează”, a precizat Mircea Diaconu, pentru fanatik.ro.

Mircea Diaconu susţine că ideea de hărţuire este supraestimată, convins fiind că este vorba doar de relaţii liber consimţite, chiar normale.  

„La câte filme am făcut, la o mare parte dintre ele, partenera mea de film era amanta regizorului. Care e problema? (…) Nu e românească povestea asta şi nu e cazul să fie…”, mai spune actorul.  

Mircea Diaconu susţine de asemenea că Viorica Vodă era foarte enervată de dinainte de a urca pe scenă , deoarece „are o vârstă şi ea, şi nu a fost angajată niciodată”.    

„Toată povestea asta cu Viorica Vodă de acum două seri a început în culise. Repet, noi nu ne-am văzut de 20 de ani. Ea era foarte enervată că, mă rog, are o vârstă şi ea, şi nu a fost angajată niciodată, a lucrat doar pe contracte întâmplătoare sau mai mici, ăsta a fost singurul ei rol mare, restul au fost mai mici, şi nu are pensie.

Zicea că nu îi consideră nimeni ani de muncă, că nu poate intra în sistemul de pensii şi că are copii, şi că ce se face… Nu o mai angajează nimeni, asta era enervarea ei. Aici îi dau dreptate. Termină prea mulţi tineri termină facultăţi de artă, sunt prea mulţi”, spune Mircea Diaconu.

Actrița Viorica Vodă a vorbit pe scena Premiilor Gopo, marți seară, despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului, după rolul său din filmul Filantropica.

„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui.

Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”, a spus Viorica Vodă, potrivit publicației Cultura la dubă.

Viorica Vodă, originară din Republica Moldova, a spus că nu vrea să se „reinventeze” printr-o campanie „metoo from Moldova”.

„Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.