Ministrul Justiției a anunțat când va prezenta raportul despre DNA

ministrul justiției tudorel toader
Foto: Facebook

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că raportul privind activitatea managerială la DNA va fi prezentat joi, 22 februarie, la ora 18.00, în Sala de Consiliu de la Ministerul Justiţiei.

După izbucnirea scandalului privind metodele folosite de doi procurori de la DNA Prahova (fostul procuror Mircea Negulescu și actualul șef al DNA Prahova, Lucian Onea), acuzați de inculpatul Vlad Cosma că l-au pus să fabrice probe pentru a incrimina alți suspecți, inclusiv pe Sebastian Ghiță, mulți membri din PSD au cerut revocarea din funcție a șefei DNA Laura Codruța Kovesi.

Ministrul Justiției îi poate propune președintelui revocarea șefei DNA

Potrivit legii, revocarea procurorului șef al DNA se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale, sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Motivele pentru care se poate propune revocarea sunt următoarele:

a) în cazul în care șeful DNA nu mai îndeplinește una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere;

b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale;

c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare.

În urmă cu o săptămână, în timp ce se afla în studioul Antena 3, fostul deputat Vlad Cosma a prezentat mai multe înregistrări din care reieșea că fostul procuror de la DNA Prahova, Mircea Negulescu, și actualul șef al DNA Prahova, Lucian Onea, i-au cerut lui Cosma să fabrice probe pe care să le foloseasă împotriva altor inculpați, printre care și Sebastian Ghiță.

A doua zi, structura centrală a DNA a comunicat că procurorii nu au falsificat probe și a susținut că magistrații au fost anterior șantajați să renunțe la urmărirea penală a familiei Cosma, în caz contrar urmând să apară în mass-media informații compromițătoare.

Într-o conferință de presă ținută după izbucnirea scandalului, Laura Codruța Kovesi a spus că nu are de ce să își dea demisia.

„Eu am ieșit să vă spun că lucrăm legal și că nu falsificăm probe, n-am venit aici să-i răspund lui Vlad Cosma și altor inculpați”, a spus ea.

9 cele mai importante declarații pe care le-a făcut Kovesi

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.