Mesajul unui român asistent în Italia pentru coronasceptici: „Eu am fost acolo. 14 ore pe zi, lacrimile se amestecau cu sudoarea”

laurențiu codescu
Laurențiu Codescu. Sursa: Facebook

Laurențiu Codescu, un român care lucrează ca asistent medical în Milano, le transmite un mesaj tuturor celor care cred că noul coronavirus nu există.

Românul, care lucrează la spitalul Istituto Clinico Città Studi Milano, a descris pe pagina sa de Facebook zilele dificile prin care a trecut atunci când Italia a fost la vârful pandemiei de coronavirus. Pe atunci, a lucrat chiar și 10-14 ore pe zi, iar pierderea pacienților era cumplit de grea.

„Eu am fost acolo. 10 ore pe zi câteodată si 14, plus echiparea si dezechiparea. Chiar si după ce s-a încheiat perioada acută încă ne mai puneam 2 măști. Transpirai de câteva ori, de fapt udai uniforma de sub halatul dublat, parul ti se lipea de cap la fel ca al celor care erau sub casca. Îți reglai respirația si intrai in hipoxie sau hipercapnie doar ca tie nu îți măsura nimeni saturația, nu îți făcea nimeni analiza gazelor din sânge. Îți luai singur temperatura la intrare si la ieșire si constatai ca ai doar 35,4 si atunci te străbătea un fior: “parca am murit demult”. Da, mureai de fiecare data câte puțin cand rând pe rând se duceau si tu priveai neputincios de după viziera aburita, cand lacrimile se amestecau cu sudoarea si erau amare si sărate in același timp”, a povestit asistentul medical.

„Cand spălai sonda de intubatie ca sā eliberezi secrețiile si după aceea îl ventilai sā se expandeze plamanii. Si mai mureai cand trebuia sā iei parte la decizia dacă sā îl lași sā se ducă sau sā pompezi încă adrenalina sau noradrenalina in venele umflate. Cand ajungeai acasă si nu puteai sā mănânci pentru ca aveai gura cleioasa si amara si adormeai pe scaun in timp ce prin fata ochilor se perindau imaginile din acea zi,mai mureai încă odată. Știți de câte ori am murit in acele zile?”, a continuat Laurențiu Codescu.

El are și un mesaj pentru cei care nu cred în existența virusului: „Si mai mor încă cu fiecare comentariu citit, cu fiecare “nu exista”, mai mor încă rușinat in fiecare dimineața cand reînviez ca sā mai mor la sfârșitul zilei epuizat cu teama si gândul ca e acolo si pândește, si mai poate musca încă odată. Ca se poate repeta, ca ma pot întoarce la costum si la masca si la viziera câte 10 sau 14 ore si ca va trebui sā ma izolez din nou ca sā îi protejez pe cei apropiați sā fiu din nou un sihastru tăcut si introvertit. Si ce dacă? De fapt pentru voi toate astea nu exista…”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.