Medic: „Pacienții încep să se îmbrâncească, care să ajungă primul la o sursă de oxigen”

victoria aramă
Victoria Aramă. Foto: emc.formaremedicala.ro

Victoria Aramă, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, a declarat că situația din spitale este disperată din cauza numărului mare de bolnavi de COVID.

„Pacienții încep între ei să se îmbrâncească, care să ajungă primul la o sursă de oxigen. Situația este de-a dreptul disperată în sensul în care în camera de gardă rămăseseră acum dimineață 32 de pacienți care staționau pe paturi, tărgi și scaune pentru a putea avea acces la oxigen, dar în curte mai erau alte 4 salvări mari în care mai erau încă 8 pacienți care erau în așteptarea eliberării unui scaun în camera de garda în măsura în care unul dintre pacienții din camera de gardă ar fi avut un pat liber undeva într-o secție printr-o externare sau, din păcate, printr-un deces”, a povestit Aramă.

„Eu personal am semnat atâtea acte de deces în acest an jumătate cât nu am semnat în 30 de ani anteriori, iar în ultimele zile situația a devenit uneori apocaliptică în camera de gardă”, a mai spus ea.

Ieri, autoritățile au raportat 18.863 de cazuri noi de COVID și 574 de decese. Ambele numere reprezintă recorduri: niciodată până acum, de la debutul pandemiei, în România nu s-au înregistrat atât de multe cazuri noi de COVID și atât de multe decese în 24 de ore.

În prezent, în spitale sunt internați 1.799 de pacienți la ATI, însă mulți alți pacienți în stare critică sunt internați în Unitățile de Primiri Urgențe.

Cei care nu mai au loc în secții își primesc oxigenul pe holuri, pe tărgi, pe scaune sau în ambulanțe.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.