Medic ATI: Vom ajunge ca în Italia, când camioanele transportau morții noaptea

radu țincu medic ati
Foto: Captură video Libertatea

Medicul Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, a declarat pentru Aleph News că dacă nu se iau măsuri pentru stoparea răspândirii coronavirusului, România va ajunge să își transporte morții cu camioanele, așa cum se întâmpla în Italia anul trecut.

„Vom vedea imaginile pe care le-a avut Italia anul trecut, când oamenii mureau în față spitalelor în ambulanțe și acele camioane care transportau trupurile neînsuflețite noaptea. Avem aproape 600 de persoane decedate într-o zi și să ne amintim că Italia avea în cea mai neagră perioada a evoluției undeva la 800, 900 pacienți decedați”, a spus medicul.

„Este un dezastru sanitar și nu doar în spitalul în care lucrez, ci în marea majoritate a spitalelor de urgență din București, unde numărul de pacienți a depășit cu mult capacitatea sanitară. Avem amenajate în camerele de gardă ale spitalelor de urgență saloane ca pe front, ca în război, unde pacienții sunt puși unii lângă ceilalți, în încercarea de a ne asigura un anumit nivel de oxigen în momentul în care vin la spital sufocându-se”, a descris el situația din spitale.

„Vom ajunge să depășim 2.000 de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă. Ceea ce este îngrijorător este că va crește mortalitatea. Cu cât sistemul sistemul de Terapie Intensivă va fi supraaglomerat cu atât pacienții vor primi mai târziu servicii medicale”, a mai spus Țincu.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.