Laura Codruța Kovesi, acuzată de Parchet că a luat o mită de 268.000 de lei

laura codruța kovesi sebastian ghiță
Foto: Captură ProTV / Hotnews / YouTube

Laura Codruța Kovesi este acuzată de Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului General au dispus la data de 13 februarie 2019 extinderea urmăririi penale, începerea urmăririi penale in rem și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Laura Codruța Kovesi sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

Ea este acuzată că, pe când era procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (2011), ar fi pretins și primit suma de 268.689,36 lei de la Sebastian Ghiță în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia, la Jakarta (Nicolae Popa, fostul director al Fondului Național de Investiții).

„Totodată, în perioada 2010-aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcției de procuror general al PÎCCJ, magistratul ar fi implicat instituția pe care o conducea în procedura extrădării respectivei persoane condamnate, cu încălcarea dispozițiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competența autorităților centrale române în materie penală, a disp. art. 70 și următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea și atribuțiile Ministerului Public și ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligația să asigure aducerea în țară a persoanei condamnate și care făceau parte din Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR, precum a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI”, se arată în comunicatul de presă al Secției de procurori pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Laura Codruța Kovesi, acuzată de mărturie mincinoasă

„Printre demersurile efectuate în vederea urgentării finalizării procedurii de extrădare ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegații de procurori indonezieni în România, la sfârșitul anului 2010, deplasarea efectuată în Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizării unei conferințe, plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegația desemnată să procedeze la aducerea în țară a condamnatului din bugetul PÎCCJ. De asemenea, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne să pună la dispoziția IGPR suma de bani necesară plății transportului Jakarta — București”, continuă comunicatul de presă.

Procurorii din cadrul SIIJ mai spun că la data de 10.04.2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Laura Codruța Kovesi a fost audiată în calitate de martor, prilej cu care acesta ar fi declarat în mod nereal că relația pe care a avut-o cu Sebastian Ghiță a fost o relație pur instituțională, negând existenta unei relații private, deși această relație ar fi constituit o împrejurare esențială pentru cauza penală.

Laura Codruța Kovesi este anchetată în prezent în urma unei plângeri penale depuse de fostul deputat Sebastian Ghiță, care susține că fostul procuror-șef al Parchetului General i-a cerut ajutorul deoarece voia să grăbească extrădarea lui Nicolae Popa pentru a obține un capital de imagine și pentru a avea șanse mai mari să obțină postul de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

În schimb, Poliția Română a anunțat că această instituție a fost cea care a suportat costurile aducerii în țară a lui Nicolae Popa și nu o altă instituție. De asemenea, Poliția Română susține că aceste servicii – necesare aducerii lui Popa în țară – au fost achiziționate prin SEAP (sistemul electronic de achiziții publice).

Laura Codruța Kovesi: ”Nu am vorbit niciodată cu Ghiță Sebastian nici la telefon, nici prin e-mail”

După ce a ieșit ieri de la audieri, Laura Codruța Kovesi a negat acuzațiile.

Ea a declarat că nu a primit mită: „Nu este adevărat. Din ce mi s-a prezentat, acuzația de luare de mită este că aș fi primit eu bani în mod direct pentru a plăti extrădarea (lui Nicolae Popa – n.r.). După cum bine știți nu este adevărat, este și un comunicat al Poliției Române, încă este pe site, se poate verifica, din care rezultă că plata extrădării s-a făcut de către Poliția Română. De asemenea, există un comunicat de presă al Parchetului General din ianuarie 2017 din care rezultă că plata s-a făcut de Poliția Română”.

În ceea ce privește întâlnirile pe care le-ar fi avut cu diverși politicieni și cu Sebastian Ghiță la el în cramă, Laura Codruța Kovesi a negat că s-ar fi întâlnit cu oameni politici în afara unui cadrul instituțional: „Am participat la evenimente organizate de instituții ale statului la care am fost invitată de conducătorii acestor instituții. Deci dacă există poze, există de la acele evenimente ale instituțiilor la care eu am participat. Nu am vorbit niciodată cu Ghiță Sebastian nici la telefon, nici prin e-mail. Sigur, pot să apară poze de la aceste evenimente sau pot să apară poze false, așa cum au apărut și înregistrări falsificate. Dar nu exclud să existe înregistrări de la evenimente ale instituțiilor, așa cum au mai apărut în spațiul public. Nu am discutat niciodată cu nimeni despre dosare penale în afara cadrului instituțional. Nu am discutat niciodată cu Sebastian Ghiță despre această extrădare”.