Primele declarații ale lui Kovesi la ieșirea de la audieri: „Nu este adevărat că am luat mită”

laura codruța kovesi
Kovesi, la ieșirea de la audieri. Foto: Captură Digi24

Laura Codruța Kovesi a stat de vorbă cu presa după ce a ieșit de la audierile la care a participat în calitate de suspect la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie.

„Mi s-au adus la cunoștință învinuirea și calitatea de suspect. Am depus două cereri de recuzare, una a procurorului de caz și o cerere de recuzare a procurorului șef de secție. După ce mi-a fost adusă la cunoștință învinuirea, doamna procuror mi-a spus că îmi vor comunica răspunsul la cele două cereri de recuzare. Motivele sunt cele prevăzute în Codul de procedură penală: afectarea imparțialității”, a declarat Laura Codruța Kovesi, și a completat că nu s-a luat nicio măsură preventivă în acest caz.

Ea a declarat că nu a comis niciodată o faptă penală: „Nu am comis niciodată, dar niciodată nu am comis fapte penale. Acuzațiile pe care le-am văzut făcute în spațiul public făcute de un inculpat dintr-un dosar al DNA (Sebastian Ghiță – n.r.) sunt pure fabulații. Nu am avut niciun fel de atribuții legate de extrădarea condamnatului Popa Nicolae (directorul FNI – n.r.), nu am exercitat niciun act abuziv în legătură cu extrădarea pentru că nici nu aveam aceste atribuții. De extrădare s-a ocupat Poliția Română și Ministerul Justiției”.

Laura Codruța Kovesi despre luarea de mită: „Nu este adevărat”

Ea a negat că ar fi primit mită: „Nu este adevărat. Din ce mi s-a prezentat, acuzația de luare de mită este că aș fi primit eu bani în mod direct pentru a plăti extrădarea (lui Nicolae Popa – n.r.). După cum bine știți nu este adevărat, este și un comunicat al Poliției Române, încă este pe site, se poate verifica, din care rezultă că plata extrădării s-a făcut de către Poliția Română. De asemenea, există un comunicat de presă al Parchetului General din ianuarie 2017 din care rezultă că plata s-a făcut de Poliția Română”.

În ceea ce privește întâlnirile pe care le-ar fi avut cu diverși politicieni și cu Sebastian Ghiță la el în cramă, Laura Codruța Kovesi a negat că s-ar fi întâlnit cu oameni politici în afara unui cadrul instituțional: „Am participat la evenimente organizate de instituții ale statului la care am fost invitată de conducătorii acestor instituții. Deci dacă există poze, există de la acele evenimente ale instituțiilor la care eu am participat. Nu am vorbit niciodată cu Ghiță Sebastian nici la telefon, nici prin e-mail. Sigur, pot să apară poze de la aceste evenimente sau pot să apară poze false, așa cum au apărut și înregistrări falsificate. Dar nu exclud să existe înregistrări de la evenimente ale instituțiilor, așa cum au mai apărut în spațiul public. Nu am discutat niciodată cu nimeni despre dosare penale în afara cadrului instituțional. Nu am discutat niciodată cu Sebastian Ghiță despre această extrădare”.

Legat de faptul că Elena Udrea i-ar fi oferit bijuterii și genți, Kovesi a spus „astea-s fabulații”.

Laura Codruța Kovesi a precizat că anchetarea sa îi „va afecta cu siguranță candidatura” pentru funcția de procuror-șef al Uniunii Europene.

„Eu voi merge mai departe. Mă voi prezenta la audiere în 26 februarie la Parlamentul European, așa cum am fost chemată. Nu este nicio coincidență. De 2 ani și jumătate sunt hărțuită cu plângeri penale, cu aceste acțiuni disciplinare. Am 4 acțiuni disciplinare, am 18 dosare penale. În ianuarie 2017, pe baza declarațiilor făcute de acest inculpat, s-a deschis un dosar penal exact cu privire la această extrădare. În ianuarie 2017. Și eu sunt pusă sub învinuire când trebuie să mă prezint la această audiere. Deci nu este nicio coincidență”, a mai comentat fosta șefă a DNA.