ING avertizează: actuala criză e mai gravă decât cea din 2008. „E clar că e doar începutul”

criză supărare supărat
Foto: useche70 / pixabay.com

Reprezentanții băncii olandeze ING au anunțat că este puțin probabil ca economia să se întoarcă la nivelul de dinainte de pandemie mai devreme de anul 2022, relatează Euronews.

Potrivit economistul James Smith de la ING, actuala criză economică este mult mai gravă decât cea din 2008.

„Este clar că e doar începutul”, a declarat James Smith pentru Euronews.

„Să nu uităm că măsurile de carantină au fost instituite abia la sfârșitul primului trimestru, așa că situația economică va fi la fel de rea și în al doilea trimestru”, a completat el.

„La cât de amplă este criza pe care o vedem în acest moment, revenirea economică se va face foarte încet. ING nu se așteaptă ca economiile țărilor din zona euro, Statele Unite sau Marea Britanie să revină la nivelul de dinaintea pandemiei înainte de 2022 sau mai târziu. Va dura foarte mult”, a mai spus Smith.

Economistul a mai spus că, în ciuda măsurilor guvernamentale luate pentru a ușura efectele măsurilor de carantină, falimentele vor fi inevitabile.

„Măsurile guvernamentale, precum programele pentru păstrarea locurilor de muncă – așa cum sunt numite în Marea Britanie, vor ajuta. Însă orice ar face Guvernul vor există și firme care, din păcate, se vor închide”, a mai apreciat specialistul.

Criza locurilor de muncă din SUA este cea mai gravă după al Doilea Război Mondial, este de părere economistul ING.

În această țară, 30 de milioane de oameni și-au pierdut locul de muncă în ultimele 6 săptămâni și au cerut ajutor de șomaj.

„Unul dintre cei mai buni indicatori pe care îi avem pentru a vedea cât de rea este situația este numărul de cereri de ajutor de șomaj din SUA”, a menționat Smith.

Potrivit acestuia, numărul de 30 de milioane de cereri este „mai mare” și a venit „mai repede” decât în cazul crizelor anterioare.

Există însă și o speranță, aceea că deoarece carantina reprezintă o măsură excepțională, anumite industrii și-ar putea reveni mult mai rapid odată ce carantina este eliminată.

Foto: useche70 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.