Închis într-un spital de psihiatrie pentru o farsă făcută pe Facebook

Un bărbat din California, SUA, care a postat pe Facebook un mesaj în care anunța că vrea să se sinucidă, a fost arestat și închis într-o instituție psihiatrică timp de trei zile, relatează BBC.

Shane Tusch în vârstă de 48 de ani, de profesie electrician, a declarat că a vrut să testeze noul program de prevenție a suicidului al rețelei de socializare Facebook. Însă după ce a amenințat că se va spânzura de podul Golden Gate, un utilizator a anunțat poliția, iar oamenii legii l-au arestat.

Tusch a relatat că nu i-a fost oferit niciun fel de sprijin moral și că a fost supus unor teste medicale. Facebook i-a blocat accesul la cont.

În luna februarie, Facebook a anunțat că și-a extins programul de prevenție a suicidului, care acum le permite utilizatorilor să raporteze postările care sugerează că cineva are tendințe suicidare, scopul fiind ca persoana în cauză să primească ajutor de la specialiști.

Programul funcționează în felul următor: odată ce a fost alertată, rețeaua Facebook va contacta persoana cu tendințe suicidare imediat ce aceasta se va loga în rețea și îi va propune diferite metode prin care să primească ajutor. Dacă Facebook va considera că există un risc iminent ca persoana în cauză să se sinucidă, atunci poate contacta poliția locală pentru ca oamenii legii să facă o verificare a stării în care se află persoana.

Însă Tusch a declarat că experiența sa ilustrează pericolul unei astfel de abordări: „Facebook trebuie să lase în grija familiei și a prietenilor prevenția suicidului. Am vrut doar să demonstrez că Facebook nu ar trebui să se implice în așa ceva”. El a mai spus că, în cazul lui, cel care a avertizat rețeaua era o persoană total necunoscută.

Grupul de lobby american „Câinele de pază al consumatorilor” a întărit cele spuse de Tusch și a trimis o scrisoare adresată lui Mark Zuckerberg în care îi cere să suspende programul de prevenție a suicidului până când acesta va funcționa fără să încalce drepturile indivizilor.

„Facebook a facilitat privarea de libertate timp de 70 de ore a acestui bărbat, iar alte victime inocente vor fi prinse în acest sistem dacă nu veți îmbunătăți procedurile programului de prevenție a suicidului”, se arată în scrisoare.

Tusch a mai spus că înainte de a face această farsă nu mai folosise Facebook de doi ani.

Recomandările editorilor GreatNews:

TOP Cele mai fericite țări din Europa. Pe ce loc se află România
O știre pentru cei care prețuiesc inteligența. Un puști din România e campion european la Go!
O viață împlinită în jumătate de trup. Povestea omului născut fără mâini și fără picioare

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.