Imagine superbă a Soarelui, publicată de NASA

soarele
Soarele. Foto: NASA/JPL-Caltech/GSFC

Pentru prima dată, o misiune desemnată să observe găuri negre și alte obiecte aflate departe de Sistemul nostru Solar și-a întors „privirea” mai aproape de casă și a realizat imagini cu Soarele, a anunțat NASA într-un comunicat de presă.

Telescopul Nuclear Spectroscopic al NASA (NuSTAR) a realizat prima sa imagine a Soarelui, aceasta fiind imaginea solară cu cea mai mare sensibilitate realizată vreodată în raze X de mare energie.

„NuSTAR ne va oferi o perspectivă unică asupra Soarelui, de la cele mai adânci la cele mai înalte părți ale atmosferei sale”, a declarat David Smith, cercetător specializat în fizică solară și membru al echipei NuSTAR de la Universitatea din California, Santa Cruz.

Oamenii de știință s-au gândit pentru prima dată să folosească acest telescop pentru a studia Soarele în urmă cu 7 ani, după ce construcția telescopului începuse deja (telescopul a fost lansat în spațiu în 2012). Smith l-a contactat pe cercetătorul principal, Fiona Harrison de la Institutul de Tehnologie din California din Pasadena și i-a explicat ideea sa.

„Inițial, ideea mi s-a părut nebunească. De ce să punem cel mai sensibil telescop cu raze X de energie înaltă construit vreodată, conceput pentru a privi adânc în Univers, să se uite la ceva din ograda noastră?”, a povestit Harrison. Până la urmă, Smith l-a convins pe Harrison, explicându-i că flash-urile slabe de raze X prezise de teoreticieni nu ar putea fi văzute decât de NuSTAR.

În vreme ce Soarele este prea strălucitor pentru alte telescoape precum Observatorul Chandra cu raze X al NASA, NuSTAR se poate uita în siguranță la Soare, fără să riște să își deterioreze detectorii. Soarele nu este atât de strălucitor în razele X de energie înaltă detectate de NuSTAR.

Prima imagine solară a NuSTAR demonstrează că telescopul poate să adune date despre Soare. Cercetătorii cred că imaginile viitoare vor oferi date și mai interesante, pe măsură ce Soarele își diminuează activitatea, potrivit ciclului solar. Potrivit lui Smith, activitatea solară se va diminua în următorii câțiva ani.

O flacără care iese dintr-un cub de gheață

NuSTAR are potențialul de a captura ipoteticele nano-explozii solare, versiuni mai mici ale jeturilor solare uriașe care erup din Soare, cu particule încărcate și radiație de energie înaltă. Nano-exploziile, dacă există, ar putea explica de ce atmosfera exterioară a Soarelui, numită coroană, este extrem de fierbinte, o enigmă numită în lumea științifică „problema de încălzire a coroanei”.

Coroana are, în medie, 1 milion de grade Celsius, în timp ce suprafața Soarelui este „mai rece”, având în jur de 6.000 de grade Celsius. Este ca o flacără care iese dintr-un cub de gheață, arată NASA. Nano-exploziile, în combinație cu jeturile, ar putea fi sursele acestei călduri intense.

Dacă NuSTAR va reuși să detecteze nano-explozii, ar putea ajuta la rezolvarea unei enigme vechi de decenii.

„NuSTAR va fi extrem de sensibil la cea mai slabă activitate în domeniul razelor X care are loc în atmosfera solară, iar asta include eventualele nano-explozii”, a mai spus Smith.

Între timp, NuSTAR își continuă misiunea sa de a studia găurile negre, rămășițele supernovelor și alte obiecte extreme din afara Sistemului nostru Solar.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Descoperire: Galaxie pitică, vecina Căii Lactee
Minune de Crăciun în Moldova: Comuniștii vor în Europa
Klaus Iohannis, la slujba de Crăciun la o biserică din Sibiu

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.