Descoperire: Galaxie pitică, vecina Căii Lactee

galaxie pitică
Galaxia KKs3. Foto: ras.org.uk

Astronomii au descoperit o nouă galaxie vecină a Căii Lactee, relatează „Science World Report”. Aceasta este o galaxie pitică și izolată, aflată în apropierea „Grupului Local” de galaxii, la aproximativ 7 milioane de ani lumină distanță de galaxia în care trăim.

Galaxia noastră, Calea Lactee, face parte dintr-un roi de peste 50 de galaxii care alcătuiesc „Grupul Local”.

Noua galaxie, numită KKs3, a fost identificată cu ajutorul Telescopului Spațial Hubble. Galaxia poate fi observată din emisfera sudică, ea aflându-se în direcția constelației Hydra. Galaxia nou-descoperită este atât de mică încât stelele sale au o masă de 10.000 de ori mai mică decât masa galaxiei Calea Lactee.

KKs3 este o galaxie pitică sferoidală, care nu are brațe în spirală precum Calea Lactee. Galaxiilor de acest tip le lipsește „materia primă” precum gazele și praful, necesare pentru formarea unor noi generații de stele.

Practic, aceste galaxii sunt în mare parte alcătuite din stele bătrâne, care strălucesc mai slab. Oamenii de știință cred că materia primă a fost scoasă din galaxie de forța gravitațională a unor galaxii masive vecine, precum Andromeda.

Astronomii sunt în mod special interesați de acest tip de galaxii deoarece ele ar putea arăta felul în care diferite galaxii se formează în Univers. Până acum, în „Grupul Local” mai fusese identificată o singură galaxie pitică sferoidală izolată, numită KKR 25.

galaxia andromeda
Galaxia Andromeda. Sursa: NASA/JPL-Caltech

„Descoperirea unor obiecte precum KKs3 este o muncă foarte dificilă, chiar și cu observatoare precum Telescopul Spațial Hubble”, a declarat Dimitri Makarov, unul dintre cercetători. „Însă, cu perseverență, alcătuim încet o hartă a „cartierului” nostru, care se demonstrează a fi mai puțin gol decât credeam. S-ar putea ca în Univers să existe un număr uriaș de galaxii sferoidale pitice, ceea ce ar avea consecințe majore asupra ideilor noastre privind evoluția cosmosului”.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul științific „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”. Cercetătorii vor continua să caute galaxii pitice și în anii următorii.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Klaus Iohannis, în vizită la un copil ai cărui părinți lucrează în străinătate
Benzina a coborât sub pragul de 5 lei pe litru în unele orașe din țară
Mesajul de Crăciun al președintelui: Rănile despărțirii să fie vindecate!

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.