„Fierbe marea”. Fenomen rar observat de pe faleza din Constanța

Chiar dacă a fost frig la malul mării, constănțenii au ieșit să admire un fenomen rar, care nu apare în fiecare an. Potrivit Digi 24, la -14 grade Celsius, Marea Neagră părea că fierbe.

Fenomenul apare din cauza diferențelor de temperatură dintre apa mării și exterior. Specialiștii spun că se numește „ceață de rouă” și se produce foarte rar.

„Săptămâna trecută, joi, temperatura apei era foarte ridicată pentru această perioadă, 3,9 grade, iar astăzi a ajuns la 0,5 grade și acest lucru explică acest fenomen care este firesc și normal, dar totuși rar la litoralul românesc al Mării Negre”, a spus Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare Constanța, pentru jurnaliștii de la Digi 24.

Marea Neagră a mai oferit o imagine rară săptămâna această. În porturile din Constanța marea a înghețat aproape de mal.

Ultima oară când a fost acoperită de un strat de gheață a fost în urmă cu cinci ani.

Zilele trecute, stratul de gheață măsura câțiva centimetri. În 2012, atunci când marea a înghețat ultima dată oamenii puteau merge până la 100 de metri în larg.

Prognoza meteo pentru Constanța anunță date îngrijorătoare. Reprezentanții Comandamentului pentru Situații de Urgență au solicitat ca toate drumurile comunale, județene și naționale să fie închise circulației, iar șoferii să fie opriți să plece la drum.

Autoritățile sunt îngrijorate în condițiile în care atenționarea de cod portocaliu pentru Constanța anunță precipitații care s-ar putea transforma în ploaie înghețată, ceea ce poate provoca probleme grave la instalațiile elctrice și pe drumuri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.