Fenomen superb, extrem de rar, surprins pe cer. Ce sunt „norii de sidef”

nori de sidef
Foto: Captură video Rebecca Paviola (Instagram)

Un fenomen superb, dar extrem de rar, a fost surprins în imagini de 2 fotografi italieni, Rebecca Paviola și Davide Anzimanni, pe când se aflau în Finlanda, relatează publicația newsweek.com.

„Mă aflam lângă Lacul Inari și tocmai mă trezisem. Am deschis ușa camerei și am văzut acest spectacol pe cer. Arăta ca o pictură!”, a povestit Rebecca pentru sursa citată.

Cei 2 s-au întors repede în cameră și și-au luat aparatele de fotografiat. „Rezultatul final a fost captivant. Nu am să uit niciodată această dimineață”, a spus și Davide.

Norii văzuți de cei 2 italieni se numesc „nori nacreous” în limbaj de specialitate. Mai sunt cunoscuți și sub numele de „nori de sidef”, deoarece sunt colorați în culorile curcubeului. Aceștia sunt nori polari stratosferici care se formează la scurt timp după asfințit sau înainte de răsărit în regiunea arctică, în apropiere de Cercul Polar.

Norii nacreous se formează de obicei la înălțimi de 15.000-20.000 de metri deasupra Pământului. Fenomenul poate fi observat cel mai bine în primele două ore de după apus, atunci când razele Soarelui iluminează norii de sub linia orizontului, se arată pe site-ul ownyourweather.com. Culorile iridescente apar atunci când cristalele de gheață din nori refractă și împrăștie lumina care ajunge la nori.

Norii de sidef se formează doar la temperaturi extrem de joase (doar atunci când temperatura aerului scade la mai puțin de – 78 de grade Celsius). De regulă, aerul de deasupra regiunilor polare este foarte uscat, motiv pentru care norii se formează foarte rar în acele zone.

Însă atunci când se formează nori la înălțimi mari, cristalele de gheață din acești nori sunt mult mai mici decât cele care se formează în norii obișnuiți. Aceste cristale mici sunt cele care permit luminii solare să fie refractată și împrăștiată într-un mod care să producă acele culori iridescente superbe.

Cea mai mare temperatură din lume

Cea mai mare temperatură din România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.