Siropul de tuse Eurespal, retras de la vânzare

eurespal sirop retras de la vânzare
Foto: okazii.ro

Pastilele și siropul de tuse Eurespal au fost retrase de pe piață, după ce producătorul acestor medicamente, Laboratoarele Servier din Franța, au descoperit că substanța activă din acestea – fenspirida – ar putea provoca probleme cardiace.

Concret, rezultatele studiilor realizate de Laboratoarele Servier sugerează că aceste medicamente ar putea să ducă la intervale QT prea lungi pe electrocardiogramă. Intervalele QT prea lungi sau prea scurte sunt asociate cu riscul de a dezvolta un ritm anormal al inimii și chiar cu stopul cardio-respirator. Un interval QT aproximează timpul necesar din momentul în care ventriculele încep să se contracte până când s-au relaxat complet.

Laboratoarele Servier din Franța au anunțat că începând cu 8 februarie 2019 a fost suspendată autorizația de a scoate la vânzare produsele care conțin fenspiridă.

În Franța, produsele poartă numele de Pneumorel de 80 de mg (comprimate) și sirop Pneumorel (concentrație 0,2%).

În România, aceste produse poartă numele Eurespal. Potrivit prospectului, Eurespal 80 mg este folosit la adulţi în tratamentul simptomelor funcţionale (tuse şi expectoraţie) apărute în cursul bronhopneumopatiilor.

Siropul Eurespal (clorhidrat de fenspiridă), care are proprietăţi bronhodilatatoare şi antiinflamatoare, este folosit în tratamentul tusei şi al expectoraţiei apărute în cursul afecţiunilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 2 ani.

siropul eurespal scos de la vânzare
Siropul Eurespal. Foto: farmaciaprofarm.ro
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.