Despăgubire uriașă pentru familia unui bebeluș mort din cauza infecțiilor luate din spital

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava / Nicolae Paparuș alături de fiul său, unul dintre cei 3 bebeluși ce au murit în 2016 la SJU Suceava. Foto: Musichistory2009 / Wikimedia Commons / Obiectiv de Suceava

Spitalul Județean de Urgență Suceava trebuie să plătească 650.000 de euro daune morale unei familii căreia i-a murit un copil din cauza infecțiilor luate din spital, relatează publicația newsbucovina.ro.

De asemenea, spitalul trebuie să plătească o amendă penală de 1,26 milioane de lei pentru ucidere din culpă.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2021. Decizia dată miercuri de Judecătoria Suceava nu este definitivă.

În 2016, 3 bebeluși au murit la SJU Suceava într-un interval de 7 luni. Unul dintre ei, Alexandru Teodor Manea, s-a născut în data de 17 februarie și a murit pe 1 martie 2016 (a trăit 13 zile), după ce a făcut septicemie cu meningită purulentă.

Expertiza Institutului de Medicină Legală Iași a arătat că „infectarea cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”.

Familia Manea a dat în judecată spitalul, iar acum a câștigat în primă instanță. Părinții, Ana Maria Manea și Ovidiu Manea, au primit o despăgubire de 500.000 de euro, iar sora lui Alexandru Teodor, Antonia Maria Manea, a primit 150.000 de euro.

Circumstanțele deceselor din 2016 au fost dezvăluite la acea dată într-o investigație realizată de jurnalistul Cătălin Tolontan.

Ceilalți 2 bebeluși au trăit și mai puțin. Vasile Emilian Haidamac s-a născut la 25 februarie și a murit la 27 februarie (a trăit 27 de ore), iar Lucas Paparuș a trăit 10 zile (7 august – 17 august).

Potrivit „Libertatea”, coloana de apă de la Spitalul Județean Suceava era infestată cu Pseudomonas aeruginosa, bacterie cunoscută sub numele de piocianic.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.