Caz grav într-un spital din România. 3 nou-născuți au murit din cauza infecțiilor

spital suceava infecții bebeluși
Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava / Nicolae Paparuș alături de fiul său, unul dintre cei 3 bebeluși ce au murit în 2016 la SJU Suceava. Foto: Musichistory2009 / Wikimedia Commons / Obiectiv de Suceava

Trei nou-născuți care au venit pe lume la Spitalul Județean Suceava au murit la scurt timp după naștere din cauza unor infecții suspecte. Părinții susțin că infecțiile au fost dobândite în spital.

Într-un articol publicat de jurnalistul Cătălin Tolontan pe site-ul său, acesta prezintă mai multe documente care arată că spitalul a încercat să mușamalizeze infecțiile mortale la nou-născuți.

Născut pe 25 februarie, Vasile Emilian Haidamac a murit la numai 27 de ore de la naștere, deși avusese o greutate de 3,9 kilograme și fusese declarat clinic sănătos în momentul nașterii. Cauza morții a fost o infecție cu bacteria piocianic (pseudomonas aeruginosa).

Oficialii spitalului au susținut că nou-născutul a luat această bacterie de la mama sa, însă după doar 3 zile, pe 1 martie, în aceeași secție de neonatologie de la Spitalul Județean Suceava, a murit un alt bebeluș: Teodor Alexandru Manea, prezentând aceleași simptome.

Deși niște analize realizate la Iași susțineau că Teodor a murit din cauza unei alte bacterii, rezultatele venite de la Institutul Cantacuzino (realizate după ce familia copilului a depus o plângere la Direcția de Sănătate Publică Suceava), au demonstrat că și acest nou-născut fusese infectat cu piocianic.

„Contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial ar fi putut favoriza infectarea nou-născutului dvs. Manea Alexandru Teodor”, a fost răspunsul DSP Suceava.

În ciuda rezultatelor, copiii continuă să moară la Spitalul Județean din Suceava. Cel de-al treilea nou-născut, Lucas Paparuș, a murit în urmă cu 10 zile, prezentând aceleași simptome.

”Vreau să aflu de ce a murit copilul meu, pentru că sunt sigur că a luat o infecție din spital și toți vor să ascundă acest lucru”, a declarat tatăl copilului pentru „Obiectiv de Suceava”.

Tatăl copilului a mai declarat că a fost amenințat de oficialii spitalului că va fi dat în judecată dacă nu se potolește.

paparuș nicolae
Nicolae Paparuș își ține în brațe fiul. Copilul a murit la scurt timp după naștere. Foto: Obiectiv de Suceava

În perioada 2007-2015, Spitalul Județean de Urgență Suceava a făcut 42 de achiziții de dezinfectanți de la Hexi Pharma, dintre care 11 prin licitație (141.000 euro) și 31 prin negociere directă (253.200 euro). Totuși, în prezent nu există nici o legătură demonstrată între folosirea substanțelor Hexi Pharma și piocianicul „care pare omniprezent la Spitalul din Suceava”, se mai arată în investigația tolo.ro.

Într-un răspuns trimis jurnaliștilor, spitalul nu recunoaște nici acum prezența piocianicului la Alexandru Manea, chiar dacă Direcția de Sănătate Publică a recunoscut acest fapt și i-a informat pe părinți de prezența acestei infecții, pe baza analizei de la Cantacuzino.

Recomandările editorilor GreatNews:

Protest. Medicii de la UPU Floreasca și-au anulat demisiile

A fost înființată prima universitate din România pentru persoane de peste 55 de ani

Primul ”oraș inteligent” din România a fost anunțat în mod oficial

 

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.