De la ce ar fi pornit revolta din Ditrău împotriva migranților veniți din Sri Lanka

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Mai mulți localnici din Ditrău, unde trăiesc în majoritate etnici maghiari, au ieșit să protesteze împotriva faptului că la o brutărie au fost angajați doi bărbați din Sri Lanka. Senatorul UDMR Tanczos Barna a explicat, într-o intervenție la Digi24, că migranții din Sri Lanka ar fi niște victime colaterale ai unui conflict mai vechi între câțiva oameni din Ditrău și patronul brutăriei.

Și primarul din Ditrău, Puskas Elemer, a susținut aceeași idee. „Este o comună liniștită. Este ciudat și mă miră acest fapt care a izbucnit în comună. Au creat un grup de Facebook și le-am cerut să facă și alte grupuri de Facebook, (nu doar „Vrem un Ditrău fără migranţi” – n.red.) de exemplu „Ditrău fără mizerie”, „Ditrău fără furturi”, „Ditrău fără violență”…” a spus edilul, la Digi24.

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedüs Csilla, a respins manifestările xenofobe ale cetățenilor din satul Ditrău, în care 99% sunt români de etnie maghiară. „Nu putem accepta incitarea la ură împotriva unor oameni de o altă culoare sau pentru simplul fapt ca vorbesc altă limbă”, arată Hegedüs Csilla într-o declarație citată de publicația Transindex.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a afirmat că scandalul xenofob de la Ditrău este rezultatul comunicării anti-migranți din mass-media regională.

„Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională și din perspectiva legăturii cu Ungaria, unde știm foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul antimigrație.

Ca atare, poate că sursa fricilor de la Ditrău – și nu numai – are și această explicație, și acest izvor poate să constituie comunicarea globală din zona media pe zona de anti-migrație”, a arătat Csaba Asztalos la Digi24.

FOTO: Pexels/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.