Cum au reacționat SUA, Franța și Germania după recunoașterea independenței republicilor separatiste în Ucraina

FOTO: DimitroSevastopol /Pixabay.com
FOTO: DimitroSevastopol /Pixabay.com

Președintele american Joe Biden susține că a anunțat că va semna un ordin prin care va interzice noi investiții, comerț și finanțare de către persoanele americane în aceste așa numite republici, potrivit Casei Albe, care a transmis un comunicat de presă.

Aceste sancțiuni vor fi separate de cele economice, pregătite alături de NATO, în eventualitatea unei invazii ruse în Ucraina.

„Am anticipat o astfel de mişcare din partea Rusiei şi suntem gata să răspundem imediat. Preşedintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiţii, afaceri şi finanţare de către persoanele americane către, dinspre sau în aşa-numitele republici Doneţk şi Lugansk din Ucraina. Acest ordin va oferi, de asemenea, autoritatea de a impune sancţiuni oricărei persoane determinate să opereze în acele zone ale Ucrainei.

Departamentele de Stat şi Trezorerie vor avea detalii suplimentare în curând. De asemenea, vom anunţa în curând măsuri suplimentare legate de încălcarea flagrantă de astăzi a angajamentelor internaţionale ale Rusiei. Pentru a fi clar: aceste măsuri sunt separate şi ar fi în plus faţă de măsurile economice rapide şi severe pe care le-am pregătit în coordonare cu Aliaţii şi partenerii în cazul în care Rusia ar invada în continuare Ucraina. Continuăm să ne consultăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii, inclusiv cu Ucraina, cu privire la următorii paşi şi cu privire la escaladarea continuă a Rusiei de-a lungul graniţei cu Ucraina”, se arată în declaraţia Casei Albe, semnată de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența celor două regiuni din Ucraina și a cerut „sancțiuni europene țintite” împotriva Moscovei.

Şeful statului francez a solicitat „o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, denunţând „o încălcare unilaterală a angajamentelor internaţionale ale Rusiei şi un atac la suveranitatea Ucrainei”, a subliniat Macron într-un comunicat.

Și Guvernul Germaniei a condamnat decizia lui Vladimir Putin.

„Cancelarul Olaf Scholz a discutat prin telefon, luni după-amiază, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Discuţiile s-au concentrat pe actuala situaţie din Ucraina şi din jurul Ucrainei şi pe prezenţa trupelor ruse la frontiera ruso-ucraineană şi la frontiera belaruso-ucraineană. Preşedintele Putin l-a informat pe cancelarul Germaniei despre reuniunea Consiliului Naţional rus pentru Securitate Naţională.

Cancelarul Germaniei a condamnat planurile Rusiei de recunoaştere a aşa-numitelor republici populare Doneţk şi Lugansk. Un astfel de pas ar intra în contradicţie flagrantă cu Acordul Minsk, care prevede soluţionarea pe cale paşnică a conflictului din estul Ucrainei şi ar fi o încălcare a Acordului de către Rusia.

Cancelarul Germaniei i-a cerut preşedintelui Rusiei să ia măsuri în sensul reducerii tensiunilor şi să retragă trupele de la frontierele Ucrainei”, a transmis Guvernul de la Berlin.