Armata rusă va intra în Donețk și Lugansk. Putin a cerut „menținerea păcii” în cele două regiuni. Reacția Ucrainei

FOTO: astoki78/Pixabay.com
FOTO: astoki78/Pixabay.com

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat armatei „să asigure pacea” în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, pe care Rusia, începând de aseară, le recunoaște drept republici independente.

Putin i-a cerut Ministerul de Externe să negocieze stabilirea de relații diplomatice cu Donețk și Lugansk. După acest anunț, pe rețelele sociale au apărut informații și imagini, însă neverificate, care prezentau faptul că ar fi început mișcări de trupe ruse.

Oficialii ucraineni spun că trupe rusești ar fi intrat deja pe teritoriul separatist în această seară și că localnicii din orașul Makiivka, condus de rebeli, au văzut ceea ce par a fi vehicule blindate rusești în mișcare. 

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că vrea soluționarea dimplomatică a conflictului cu Rusia, însă „Ucraina are dreptul la apărarea individuală colectivă”.

Zelenski a susținut o declarație de presă după o ședință a Consiliului de Securitate al Ucrainei, și după o serie de convorbiri telefonice. Acesta a discutat cu președintele SUA Joe Biden și cu premierul Boris Johnson, după decizia lui Putin de a recunoaște independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei. 

„Granițele Ucrainei, recunoscute internațional, rămân același, în ciuda deciziei Rusiei”, a mai declarat Zelenski.